Stenen beeldje als nieuwe schoolfoto

Voor de schoolfotograaf kleed je je netjes aan. Maar wat als de fotograaf een beeldje van je maakt? Dan moet je doodstil staan.

Wassim met zichzelf als 3D-print
Wassim met zichzelf als 3D-print

Waarschijnlijk maakt de schoolfotograaf elk jaar bij jou op school een klassenfoto en portretten van jou. Op de Montessorischool Steigereiland in Amsterdam maakte de fotograaf deze week heel bijzondere ‘schoolfoto’s’: geen afbeelding op een vel papier, maar een levensecht poppetje van elke leerling.

Daarvoor moesten alle 700 leerlingen een voor een in een hokje gaan staan. Daar maakte een speciale computercamera opnamen; in 3D, ofwel niet alleen van voren, maar helemaal rondom. Deze 3D-scans zijn vervolgens verstuurd naar een speciaal laboratorium.

In dat lab zet een 3D-printer de opnamen om in een poppetje. Die printer legt flinterdunne laagjes zandsteenpoeder over elkaar heen. In elk laagje spuit de printer ook gekleurde lijm, op de plek die een stukje van het poppetje moet worden. Na vijf uur is de lijm hard en kan je het losse poeder wegblazen; wat je overhoudt is het poppetje.

De poppetjes gaan dan nog in een badje van was, zodat de kleuren glanzen. Alles bij elkaar duurt het weken voor alle poppetjes klaar zijn. Elk poppetje is dan 10 centimeter hoog en kost 60 euro.

Jet, Tobias en Wassim zijn vorige week uitgekozen als testers. „Omdat we alle drie een andere haarkleur hebben”, zegt Jet (rood haar). Tobias (blond haar): „Het moeilijkst was om vier seconden doodstil te staan. Als je je rechterarm beweegt, filmt de camera twee rechterarmen. Dat mag niet.” Wassim (zwart haar) doet of hij een gewicht optilt: „Daarom ging ik gewoon zo staan.”

Hun poppetjes zijn klaar. De anderen moeten nog even wachten tot ze zichzelf kunnen terugzien als een beeldje van zandsteen.

    • Karel Berkhout