Staakt-het-vuren Syrië van kracht, maar blijkt broos

Syrische jongetjes voetballen in een kapotgeschoten wijk van Homs.
Syrische jongetjes voetballen in een kapotgeschoten wijk van Homs. Foto AP / Hassan Ammar

De eerste grote wapenstilstand in vijf jaar is van kracht geworden in Syrië. Rond middernacht plaatselijke tijd vielen vuurgevechten stil.

De BBC meldt dat de eerste berichten vanuit Syrië erop wijzen dat het “staken van de vijandelijkheden”, zoals opgenomen in het breed gedragen plan, vrijwel overal wordt nageleefd. Volgens AP waren kort voor middernacht in Damascus geen explosies meer te horen.

De speciale VN-gezant voor Syrië, Staffan de Mistura, meldt dat het “rustig” is geworden. Eén schending van de wapenstilstand wordt volgens hem onderzocht. Het Syrian Observatory for Human Rights zegt dat het overal rustig is geworden, op een gevecht in Aleppo na.

Broos

En toch diende zaterdagochtend, enkele uren na het ingaan van de wapenstilstand, al een te verwachten zwakke plek in het bestand zich aan. In de provincie Hama ging volgens AP een autobom af in een dorp dat in handen is van regeringstroepen. Er wordt melding gemaakt van zeker twee doden.

Bij de deal, die vorig weekend tot stand kwam, zijn niet Islamitische Staat en de aan Al-Qaeda gelieerde Al-Nusra betrokken. President Bashar al-Assad heeft, ondanks instemming met het vredesplan, gezegd de strijd tegen dit soort groeperingen onverminderd doorgaat.

Het Russische leger heeft inmiddels heeft laten weten alle aanvallen te hebben opgeschort “op gebieden en bewapende eenheden die ons een verzoek tot staakt-het-vuren hebben gedaan”.

Twitter avatar AFP AFP news agency #BREAKING Russia halts all bombing sorties over Syria for one day: military

Obama waarschuwt Russen

Barack Obama stelde de situatie rondom het staakt-het-vuren nog maar eens op scherp door voor middernacht te zeggen dat “de wereld zal meekijken”. Hierbij richtte hij zich direct tot het Syrische regime en diens bondgenoot Rusland.

Op vrijdag werd nog hevig gevochten. Onder meer Russische gevechtsvliegtuigen waren zeer actief boven gebieden die door de rebellen worden bezet.

In de vijf jaar burgeroorlog die Syrië nu teistert, vond nog nooit zo’n grootschalige internationale poging plaats tot het neerleggen van de wapens. De Amerikanen en Russen kregen het voor elkaar zowel het regime als zo’n honderd rebellengroeperingen een akkoord te laten sluiten.

Als de wapenstilstand stand houdt, worden vredesonderhandelingen volgens de VN vanaf 7 maart hervat.

    • Jules Seegers