Houd broek aan op Facebook

Volwassen mannen worden steeds vaker het slachtoffer van sextortion, afpersing met seksueel beeldmateriaal. Ze worden op netwerken als Facebook benaderd door onbekende vrouwelijke profielen, die hen verleiden zich te ontkleden voor de webcam en seksuele handelingen te verrichten. Dat videogesprek wordt heimelijk opgenomen. Criminelen dreigen de beelden vervolgens te openbaren en eisen geld.

Het aantal meldingen neemt de laatste tijd enorm toe. In 2015 kwamen er bij Helpwanted 370 meldingen binnen van deze vorm van sextortion, twee keer zoveel als het jaar ervoor. Dit jaar staat de teller al op 80. Bij Helpwanted.nl, onderdeel van het Meldpunt Kindermisbruik, meldden zich dagelijks volwassen mannen die op deze manier worden gechanteerd. Helpwanted is eigenlijk niet bedoeld voor volwassenen, maar toch komen die daar met een hulpvraag terecht.

Dat het om zo’n grote groep mensen gaat, was bij de politie niet bekend, zegt een woordvoerder. De politie richt zich bij de aanpak van sextortion op kwetsbare groepen als jongeren. Hoeveel volwassenen aangifte doen, kan de politie niet achterhalen: het is geen aparte categorie. „We sluiten niet uit dat mannen uit schaamte niet altijd aangifte doen.” De internationale politiedienst Interpol spreekt van zeker „honderdduizenden gevallen” wereldwijd.

Soms wordt de mannen een paar honderd euro afhandig gemaakt, maar de bedragen kunnen in de tienduizenden lopen. Vermoedelijk zitten er georganiseerde bendes achter.