‘Ruim helft klagers krijgt gelijk over te hoge huurprijs’

Studentenwoningen op de campus van de Universiteit Utrecht. Driekwart van de onzelfstandige huurders die klaagden kreeg gelijk.
Studentenwoningen op de campus van de Universiteit Utrecht. Driekwart van de onzelfstandige huurders die klaagden kreeg gelijk. Foto ANP / Remko de Waal

Huurders die bij de Huurcommissie een klacht indienen over de hoogte van hun huur, worden in veruit de helft van de gevallen in het gelijk gesteld. Dat blijkt volgens RTL Nieuws uit analyse van ruim 21.000 uitspraken.

In 62,3 procent van de gevallen werd een klagende huurder in het gelijk gesteld en gemiddeld scheelde dat 140 euro per maand aan maandlasten. Verhuurders komen in een derde van de uitspraken als winnaar uit de strijd.

De Huurcommissie behandelt klachten van huurders die onder de sociale huurgrens van 710 euro per maand zitten. Veel van de onderzochte klagers beriepen zich op gebreken aan de woning (33 procent) en te hoge servicekosten (30 procent).

In 18 procent van de onderzochte uitspraken ging het om een hoger berekende huurprijs dan het hiervoor bestemde puntenysteem voorschrijft. Bij onzelfstandige huur, zoals studentenkamers, werd volgens RTL zelfs 76,7 procent van de klachten toegewezen.

Woordvoerder Marcel Trip van De Woonbond, die opkomt voor de belangen van huurders, stelt tegenover RTL dat het “in de regel” vooral particluliere verhuurders zijn die zich bezondigen aan te hoge huren rekenen, terwijl ze minder kwaliteit bieden dan woningbouwcorporaties.