PSV met moeite voorbij ADO Den Haag

Pas in het laatste kwartier knokten de Eindhovenaren zich voorbij de nummer 12 van de eredivisie.

Marco van Ginkel juicht nadat hij PSV op 1-0 heeft gezet.
Marco van Ginkel juicht nadat hij PSV op 1-0 heeft gezet. Foto ANP

Koploper PSV heeft zaterdag een moeizame zege geboekt op ADO Den Haag. Amper drie dagen na het knappe gelijkspel tegen Atlético Madrid slaagden de Eindhovenaren er pas in het laatste kwartier in zich voorbij de nummer 12 van de eredivisie te knokken. In eigen huis werd het 2-0 voor PSV.

De ploeg van trainer Phillip Cocu was weliswaar vrijwel de hele wedstrijd de bovenliggende partij, maar ondanks de vele kansen bleef een doelpunt uit. Tegelijkertijd was ADO - zeker in de tweede helft - een aantal keer dicht bij een doelpunt. Na de openingstreffer van Marco van Ginkel brak de weerstand echter vrij snel.

Vier punten voorsprong op Ajax

Aangever van de 1-0 was Jürgen Locadia, die van buiten het strafschopgebied op doel schoot. Van Ginkel stond in de baan van dat schot en manoeuvreerde de bal fraai met zijn hak voorbij doelman Martin Hansen. Kort daarop maakte topscorer Luuk de Jong op aangeven van Andrés Guardado de 2-0.

Door de zege op ADO Den Haag heeft PSV nu een voorsprong van vier punten op Ajax, de nummer twee van de eredivisie. De Amsterdammers hebben overigens nog wel een wedstrijd te goed: die spelen ze zondag in eigen huis tegen nummer drie AZ. Over drie weken spelen PSV en Ajax tegen elkaar in Eindhoven.

Cambuur even geen laatste meer

Ook hekkensluiter Cambuur boekte zaterdag een belangrijke overwinning, de eerste sinds de jaarwisseling. In Leeuwarden werd met 1-0 gewonnen van PEC Zwolle na een late treffer van Jack Byrne. De Friezen speelden het laatste halfuur overigens met een man meer, nadat PEC-verdediger Ouasim Bouy een tweede gele kaart kreeg.

Cambuur is nu in ieder geval één dag verlost van de laatste plaats. De ploeg van de onlangs aangetrokken trainer Marcel Keizer heeft twee punten voorsprong op de nieuwe nummer laatst: De Graafschap. De club uit Doetinchem kan de achterstand zondag al weer ongedaan maken, in een thuisduel tegen SC Heerenveen.

Vijfde zege op rij voor Twente

FC Twente boekte eerder op de avond de vijfde zege op rij, met een 2-0 overwinning op FC Groningen. Waar de Tukkers voor de winter nog leken af te stevenen op de nacompetitie staat de kampioen van 2010 inmiddels veilig op de elfde plaats, negen punten boven de gevarenzone. Doelpunten in de Grolsch Veste waren van Zakaria El Azzouzi en Jerson Cabral.

    • Joost Pijpker