Pegida-voorman Edwin Wagensveld opgepakt bij demonstratie

Op een Pegida-vlag is te zien hoe een IS-vlag en een hakenkruis in de prullenbak worden gegooid.

De voorman van Pegida is opgepakt. De gemeente Amsterdam had van tevoren gezegd dat nazisymbolen verboden zijn; toch liet hij het zien tijdens de demonstratie.
De voorman van Pegida is opgepakt. De gemeente Amsterdam had van tevoren gezegd dat nazisymbolen verboden zijn; toch liet hij het zien tijdens de demonstratie. Foto Evert Elzinga / ANP

Bij de Pegida-demonstratie in Amsterdam heeft de politie de voorman van de anti-islamorganisatie opgepakt. Edwin Wagensveld werd door de politie meegenomen nadat hij op het podium een spandoek met een nazi-teken liet zien, terwijl de politie van tevoren had aangekondigd dit niet te zullen tolereren. Op de Pegida-vlag is te zien hoe onder meer een IS-vlag en een hakenkruis in de prullenbak worden gegooid.

Rutger Castricum (Powned) laat op Twitter weten dat een camerateam van de omroep is belaagd. De verslaggeefster en cameraman werden aangevallen door een Antifa-demonstrant. De omroep heeft aangifte gedaan, de belager is opgepakt.

Twitter avatar Rutger_zelf Rutger Castricum Antifa demonstrant die PowNed cameraman en verslaggeefster belaagde met klappen en verfbom vlgns politie aangehouden en opgepakt.
Twitter avatar Rutger_zelf Rutger Castricum Politie buitengewoon behulpzaam en vragen expliciet om aangifte. Antifa belager zit nu vast. Cameraman en verslaggeefster zijn ok.

Pegida-voorman Edwin Wagensveld zou van tevoren nog gewaarschuwd zijn, maar die waarschuwing negeerde hij.

Twitter avatar Politie_Adam Politie Amsterdam eo Voorman Pegida is aangehouden voor tonen van vlag met hakenkruis, expliciet verboden door burgemeester #Amsterdam en vooraf kenbaar gemaakt.

Er kwamen ongeveer tweehonderd mensen op het protest af. Zij protesteerden bij de Stopera in Amsterdam tegen de islamisering en het asielbeleid van Europa. Sommige demonstranten droegen een roze varkensmuts. Bij een vorige demonstratie werd voorman Edwin Wagensveld aangehouden vanwege die muts. Sindsdien is het hoofddeksel een uiting van verzet.

Wagensveld sprak de groep demonstranten toe, wijzend naar het spandoek daarop het logo van Pegida (een poppetje dat onder andere het nazi-teken in de prullenbak gooit): “Ik doe waar ik zin in heb en geen enkel burgemeestertje verbiedt mij dat”, waarna gejoel volgde. Niet veel later werd de voorman opgepakt.

Eerdere demonstraties in Utrecht, Rotterdam en Amsterdam

Pegida protesteert tegen de islamisering en het asielbeleid van Europa. Eerder demonstreerde de organisatie al in Utrecht, Rotterdam en Amsterdam. In Utrecht en Rotterdam pakte de politie 32 en 24 mensen op; zowel voor- als tegenstanders.

Bij de eerdere demonstratie van Pegida in Amsterdam werd een verdacht pakketje ontdekt. De omgeving werd afgezet en de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) deed onderzoek. Het bleek uiteindelijk om een nepbom van vuurwerk te gaan. In Amsterdam werden ook demonstranten opgepakt. De anti-islamgroepering associeert zich met de Duitse Pegida-beweging.