Lage olieprijs: verlies voor bodemonderzoeker Fugro maar winst voor tankopslagbedrijf Vopak

Bodemonderzoeker Fugro heeft in 2015 opnieuw fors te lijden gehad van de lage olie- en gasprijs. Het bedrijf leed een verlies van 372,5 miljoen euro over het afgelopen jaar. Een jaar eerder was er ook al een verlies van 458,9 miljoen euro.

Op de activiteiten die het ingenieursbureau verricht voor de offshore-industrie werd 321,5 miljoen euro afgeschreven. Bestuursvoorzitter Paul van Riel sprak in een reactie van een neergang van zijn belangrijkste markt, olie- en gasdiensten, „die zijn weerga niet kent”.

Omdat er bij de lage olieprijs van rond de 35 dollar per vat, geen geld valt te verdienen, schorten de oliemaatschappijen nieuwe projecten massaal op. Fugro probeert de storm uit te zitten door alle nadruk te leggen op „het huishoudboekje”, zoals een woordvoerder zei.

Voor tankopslagbedrijf Vopak betekent de oliecrisis vooral goed nieuws. Door de lage olieprijs maken de raffinaderijen in Europa weer goede winsten, waardoor de oliehandel toeneemt. Daarnaast is de bezettingsgraad van de opslagtanks in Azië het afgelopen jaar verbeterd. Bestuursvoorzitter Eelco Hoekstra benadrukte dat de vraag in China nog steeds groeit. De omzet van het opslagbedrijf steeg met 5 procent naar 1,38 miljard euro. De nettowinst sprong 11 procent om hoog.