Exitpolls ongunstig voor Ierse coalitie

Verkiezingszege voor de partij van de zittende minister-president Enda Kenny, maar zijn coalitie houdt waarschijnlijk geen meerderheid.

Sinn Féin-partijleider Gerry Adams brengt zijn stem uit. Foto AP / Peter Morrison

In Ierland lijkt het na de eerste exitpoll een verkiezingszege te worden voor Fine Gael, de partij van de zittende minister-president Enda Kenny. Maar zijn coalitie houdt waarschijnlijk geen meerderheid.

Fine Gael haalde volgens een eerste exitpoll van The Irish Times 26,1 procent van de stemmen bij de parlementsverkiezingen: een verlies van 10 procent ten opzichte van de vorige verkiezingen in 2011. De exitpoll van de Ierse publieke omroep RTÉ wijst Fine Gael zelfs nog minder stemmen toe: 24,8.

Oppositie op flinke winst

Het zal Kenny evenmin vrolijk stemmen dat Fianna Fáil, de grootste oppositiepartij, volgens de exitpolls (23 en 21,1 procent) niet ver achterbleef en mogelijk haar aantal zetels verdubbelt. Gerry Adams’ Sinn Féin lijkt uit te komen tussen de 15 en 16 procent.

Het centrumrechtse Fine Gael en coalitiegenoot Labour (7 à 8 procent) komen samen dus uit op zo’n 34 procent van de stemmen: een voorlopig verlies van 2,1 procent ten opzichte van de vorige verkiezingen. Labour kreeg er hard van langs: de Ierse stemmers, goed voor een opkomst van zo’n 66 procent, gunden die partij de vorige keer nog 19,5 procent van de stemmen. De verkiezingen in Ierland kenmerkten zich dit jaar door het grote aantal individuele kandidaten.

De ruim drie miljoen stemgerechtigde Ieren kiezen een Lagerhuis met 157 zetels. Fine Gael zal zich waarschijnlijk tot historische rivaal Fianna Fáil moeten richten om een meerderheidscoalitie te kunnen vormen.

    • Jules Seegers