Opinie

Gespreksstof. De week waarin Schinkel en Tamminga NRC kleurden

Maarten Schinkel en Menno Tamminga. Ik denk niet dat die twee NRC-collega’s in de Nederlandse economische journalistiek hun gelijke hebben. Ze koppelen een uitstekend inzicht in de economie aan het vermogen om ingewikkelde zaken eenvoudig uit te leggen. En beiden doen ze dat met een portie heerlijke eigenzinnigheid. De voorbije dagen was het duo weer uitstekend op dreef.

Daarom wijs ik zo graag op het uitstekende stuk dat Menno Tamminga enkele dagen geleden schreef over het goedkope geld. ‘Geld is gratis’, zo schreef hij. ‘Maar u betaalt de prijs’. Over beleggingen die dalen in waarde, spaargeld dat niks meer opbrengt en pensioenvermogens die verdampen.

Later in de week bracht ook Maarten Schinkel een heerlijk verhaal: hij zette de negen manieren op een rij om een nieuwe recessie te bezweren. Van negatieve rentes via een loongolf tot helikoptergeld.

Nog een mooie Tamminga: diens analyse van enkele dagen geleden over de familiebedrijven die als overwinnaars uit de crisis komen.

Zin gekregen in Schinkel en Tamminga? Dan heb ik nog twee toetjes. Loop mee met Menno door de Kalverstraat nu V&D dicht is en de toeristentrekkers oprukken.

En reis met Maarten naar Londen. Richt burgemeester Boris zijn stad niet ten gronde door zijn positie in het nakende Brexit-referendum?

Economie wordt heerlijke materie op deze manier.

Peter Vandermeersch
Blogger

Peter Vandermeersch

Peter Vandermeersch is hoofdredacteur van NRC en schrijft op deze blog over nieuwe ontwikkelingen bij NRC en de dagelijkse praktijk op de redactie. U kunt hem ook volgen op Twitter.