Eerste uitslagen Iran: winst voor hervormingsgezinden

Met veel hervormingsgezinden in het parlement krijgt president Hassan Rohani meer armslag voor zijn beleid.

Iraanse vrouwen brengen hun stem uit. De stembureaus bleven vrijdagavond vijf uur langer open tot elf uur plaatselijke tijd.
Iraanse vrouwen brengen hun stem uit. De stembureaus bleven vrijdagavond vijf uur langer open tot elf uur plaatselijke tijd. Foto Vahid Salemi / AP

De eerste uitslagen van de verkiezingen in Iran wijzen op winst voor hervormingsgezinde kandidaten. Dat meldt persbureau AP op basis van stemmentellers en lokale media. Wanneer de hervormingsgezinden sterk in het parlement naar voren komen, krijgt president Hassan Rohani meer armslag voor zijn beleid. De officiële uitslag wordt zaterdagavond verwacht.

Iran organiseert een run off verkiezing in steden waar kandidaten de kiesdrempel van vijfentwintig procent van de stemmen niet konden halen. Dat meldt Reuters op basis van informatie van de staatstelevisie. Volgens de minister van Binnenlandse Zaken volgen deze verkiezingen eind maart of begin april.

Stemmen voor parlement en de Raad van Experts

Iraniërs stemden vrijdag voor het parlement van 290 zetels en de Raad van Experts; een invloedrijk orgaan dat bestaat uit 88 geestelijken en de taak heeft om de Opperste Leider Ali Khamenei te controleren.

Vrijdag bleven de stembureaus in het land vijf uur langer open: tot elf uur kon er gestemd worden. Uiteindelijk viel de opkomst toch tegen. Verwacht werd dat 70 procent van de kiesgerechtigden hun stem zou uitbrengen, maar het opkomstpercentage bleek slechts 58 procent, meldt persbureau AFP. Dat weerspreekt de minister van Binnenlandse Zaken. Volgens hem zou het opkomstpercentage meer dan zestig procent zijn.

Eerste verkiezingen sinds nucleaire deal

Deze verkiezingen waren de eerste verkiezingen na de belangrijke nucleaire deal tussen Iran en het westen. De uitkomst van de verkiezingen is van groot belang voor de richting die Iran zal inslaan.

    • Marissa van Loon