Een suiker beschermt dikke mensen

Het is contra-intuïtief, maar een suiker lijkt dikke mensen te beschermen tegen dikteziekten. Zoals leververvetting en diabetes type 2. Het gaat om trehalose. Dat had al een zekere faam als nutriceutical (medicinale voedingsstof) tegen de spierziekte ALS en tegen veroudering.

Trehalose is een suiker: het bestaat uit twee glucosemoleculen, op een speciale manier aan elkaar verbonden zijn. Sucrose, de gewone biet- en rietsuiker bestaat uit gekoppelde moleculen glucose en fructose. Trehalose is zes keer minder zoet dan sucrose. Het komt van nature voor in paddestoelen en garnalen. Vlinders zitten er ook vol mee.

Belangrijker is dat trehalose de opname van glucose door cellen blokkeert. Glucose is de favoriete voedingsstof voor cellen. Als die niet binnenkomt gaat de cel stoffen verbranden die al in de cel liggen. Opgeslagen vet bijvoorbeeld, of gestapelde overbodige eiwitmoleculen. Alles wat niet direct nodig is verteert de cel dan.

De manier waarop trehalose de opname van glucose blokkeert is nu opgehelderd (Science Signaling, 23 februari). De suiker blokkeert het eiwit waardoor glucose de cel binnen komt. En het zorgt er ook voor dat de interne vet- en eiwitafbraak doorgaat, zelfs als er voldoende voedingsstoffen in het bloed circuleren.