Dorian van Rijsselberghe heeft zicht op medaille

Lilian de Geus maakt nog kans op goud

Van Rijsselberghe raakte derde plek kwijt na protest van Brit Nick Dempsey.
Van Rijsselberghe raakte derde plek kwijt na protest van Brit Nick Dempsey. Foto Richard Langdon/Ocean Images

Olympisch kampioen Dorian van Rijsselberghe ligt op medaillekoers op het WK in de RS:X-klasse. De Texelse windsurfer schoof vrijdag voor de kust van Eilat op naar de derde plaats in de algemene rangschikking. Die raakte hij later overigens kwijt doordat de Brit Nick Dempsey bezwaar maakte na een ‘aanvaring’ bij de benedenboei en compensatie kreeg van de jury.

„Dempsey valt door zijn eigen onkunde. In zijn val raakt hij mij. Ik kan er helemaal niks aan doen maar ben strikt volgens de regels wel verkeerd. Ik moet hem wel ontwijken maar dat kon niet”, lichtte Van Rijsselberghe de situatie toe. „Het protest had ik verloren, dus ik heb me teruggetrokken.” Dat kon hij gemakkelijk doen omdat het toch al zijn schrapresultaat betrof.

Van Rijsselberghe behaalde in 2012 olympisch goud voor de kust van het Engelse Weymouth. Een jaar eerder werd hij wereldkampioen in het Australische Perth.

Zijn trainingsmaatje Kiran Badloe, die zijn kwaliteiten komende zomer in Rio de Janeiro niet mag tonen omdat maar één Nederlander startgerechtigd is, deed het vrijdag nog iets beter. Hij won onder meer de eerste race van de dag. „Die was lekker. Daarna voer ik iets minder, maar geen hoge nummers.”

Badloe is na de opwaardering van Dempsey derde overall, met zes punten voorsprong op Van Rijsselberghe. De Pool Piotr Myszka is, door onder meer vier zeges, al zeker van de wereldtitel. Badloe kan in de medalrace wel zilver pakken. „Mijn doel is duidelijk, ik wil zaterdag winnen”, zei hij zelfverzekerd. „Het hele veld vaart wisselvallig, alleen Piotr is constant.”

Bij de vrouwen maakt Lilian de Geus nog wel kans op goud. Ze bezet na tien races de tweede plaats, elf punten achter de Poolse favoriete Malgorzata Bialecka. Drie andere medaillekandidates zijn dicht in haar buurt.

Het is voor het eerst dat het wereldkampioenschap RS.X windsurfen in de Israëlische badplaats Eilat wordt gehouden. Aan het toernooi nemen 146 windsurfers – 84 mannen en 62 vrouwen – uit 40 landen deel. (ANP)