m/v van de week siegfried woldhek

None

Kunstenaar/innovator Daan Roosegaarde wil de wereld in een nieuw licht zetten. Met een lichtgevend fietspad. Een snelweg met glow-in-the-dark verf. Een led-installatie van wuivend fiberglas. Plastic flessen die door bleekwater veranderen in energiezuinige lampen voor sloppenwijken.

Zie hem zelf ook stralen. Onverwoestbaar optimistisch. Toch ging vorige week vrijdag in de uitzending van College Tour bij hem het licht even uit. In filmpjes was opgemerkt dat Roosegaarde nogal eens met de eer gaat strijken van teamwerk. „Fuck you”, dacht hij toen. „Kijkcijfertjes scoren. Dikke doei.” Hij vond het gezeik – ‘Rembrandt? Hallo! Alsof die alles zelf geschilderd had’ – en had de zaal verlaten voor een plaspauze.

Roosegaarde ontwerpt geen lampen die je in een winkel kunt kopen. Hij ontwerpt ideeën. Daarmee is hij een typsich product van deze tijd. Des te verwonderlijker dat hij zich – eventjes – geen raad wist met dat andere product van deze tijd: een aanval in de media.

Na achttien minuten kwam hij terug de zaal in. Lachend. Hij had er weer zin. Een dikke week later is de discussie over de verhouding tussen kunstenaar en collectief nog altijd niet gedoofd.

    • Siegfried Woldhek