Zelfmoordaanslagen in Afghanistan: tientallen doden

Bij twee zelfmoordaanslagen kwamen zeker twintig mensen om het leven. Nog eens veertig anderen raakten gewond.

Agenten van de nationale politie verlaten de plek waar in Kabul de zelfmoordaanslag plaatsvond.
Agenten van de nationale politie verlaten de plek waar in Kabul de zelfmoordaanslag plaatsvond. Foto Massoud Hossaini / AP

Bij twee zelfmoordaanslagen zijn zaterdag zeker vijfentwintig mensen om het leven gekomen. Nog eens veertig anderen raakten gewond, meldt Reuters. Zaterdagmorgen blies een zelfmoordterrorist zichzelf op in Asadabad, een stad in Oost-Afghanistan.
Daarbij zijn ten minste dertien mensen om het leven gekomen en raakten veertig mensen gewond.

In de hoofdstad van Afghanistan, Kabul, vond later ook een zelfmoordaanslag plaats. De terrorist liet een bom ontploffen bij het ministerie van Defensie. Er vielen twaalf doden, acht mensen raakten gewond, meldde Reuters op basis van een verklaring van het ministerie. Onder hen bevonden zich twee militairen. De politie van Kabul sprak echter van negen doden en dertien gewonden.

Volgens de gouverneur van de provincie reed de zelfmoordterrorist in Asadabad op een motorfiets naar een markt in de stad Asadabad. Daar zou hij zichzelf hebben opgeblazen. “De meeste slachtoffers zijn burgers en kinderen die passeerden of in het park speelden”, zei de gouverneur. De aanslag is niet direct opgeëist.

De regering van Afghanistan, die gesteund wordt door het Westen, wil de komende week de vredesbesprekingen met de Talibaan hervatten. Of de Talibaan aanschuift, is nog niet bekend.

11.000 burgerslachtoffers in 2015

Door de oorlog in Afghanistan vielen er vorig jaar 11.000 burgerslachtoffers. In 2015 kwamen 3.545 mensen om het leven, en nog eens 7.457 anderen raakten gewond. Het aantal gewonde en dodelijke slachtoffers is sinds 2009 alleen maar toegenomen. Gevechten en aanslagen in bevolkte gebieden worden beschreven als de belangrijkste oorzaak van de burgerdoden.

De Talibaan heeft het aantal aanslagen en militaire offensieven de afgelopen maanden geïntensiveerd. De internationale missie eindigde vorig jaar. Sinds de VN de telling van burgerslachtoffers startte, zijn er in totaal een kleine 60.000 geteld.

    • Marissa van Loon