Accountants Deloitte en KPMG waren nalatig bij jaarrekeningcontrole Vestia

Accountant Deloitte heeft in hoger beroep alsnog een waarschuwing gekregen van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) voor de controle van woningcorporatie Vestia. Het College oordeelde donderdag dat de accountants van Deloitte en KPMG zijn tekortgeschoten. De woningcorporatie viel in 2012 bijna om door miljardenspeculatie met derivaten (renteverzekeringen). Vestia overweegt schade te gaan verhalen op de beide accountantskantoren. „De uitspraken zetten de deur verder open voor schadeclaims”, zei een woordvoerder tegen persbureau ANP.

De Accountantskamer achtte de klacht van Vestia tegen de accountant van Deloitte, die de jaarrekening van 2009 controleerde, eerder nog ongegrond. Donderdag werd die door het CBb voor een deel alsnog gegrond verklaard. Hij kreeg een waarschuwing, omdat hij zorgvuldiger te werk had moeten gaan. De accountant van KPMG is in het hoger beroep berispt voor de controle van de jaarrekening van 2010, net als eerder door de tuchtrechter. Een zwaardere maatregel vindt de hoogste rechter niet nodig.

Accountants kunnen diverse maatregelen opgelegd krijgen. Een waarschuwing is de minst zware, daarna volgen de berisping, de tijdelijke doorhaling in het accountantsregister en de definitieve doorhaling. Een accountant mag dan zijn beroep niet meer uitoefenen. (NRC)