Teruglezen: Infantino verkozen tot nieuwe FIFA-voorzitter

Na achttien jaar blijft de nationaliteit van de voorzitter hetzelfde. Gianni Infantino volgt zijn landgenoot Sepp Blatter op.

Foto Fabrice Coffrini/AFP

We stoppen ermee

We gaan het liveblog afsluiten. Nog één keer de gebeurtenissen van vandaag op een rijtje:

  • De 45-jarige Zwitser Gianni Infantino is verkozen tot de nieuwe FIFA-voorzitter. Hij volgt daarmee zijn landgenoot Sepp Blatter op.
  • Infantino had daarvoor twee stemrondes nodig. Hij won de eerste ook al, maar kreeg pas in de tweede ronde genoeg stemmen; 115, waar hij er 104 nodig had.
  • De overwinning van de Europeaan is enigszins verrassend. De Bahreinse sjeik Salman gold vooraf als topfavoriet. Maar Infantino's beloftes over meer geld voor de lidstaten en meer deelnemers op toekomstige WK's deden het goed. Bovendien stapten aanhangers van de twee andere kandidaten, de Jordaanse prins Ali en de Fransman Jérôme Champagne, bijna integraal naar hem over.
  • De KNVB reageerde verheugd op de verkiezing van Infantino. KNVB-directeur Bert van Oostveen noemde het "een zege voor het voetbal".
  • Blatter heeft zijn opvolger gefeliciteerd en noemde hem een "waardig opvolger".
  • Tijdens het congres namen de FIFA-leden ook een hervormingspakket aan. Dat stelt perken aan het voorzitterschap, dat nu maximaal nog maar 12 jaar mag duren. Daarnaast komt er een scheiding tussen de "politieke" en uitvoerende taken en moet het bestuur van de bond transparanter en diverser worden. Zo wil de FIFA dat er meer vrouwen komen in de top van de organisatie.

Waardig verliezer

Ook sjeik Salman heeft gereageerd. Hij toonde zich een waardig verliezer volgens ANP door zich als voorzitter van de Aziatische voetbalbond te verheugen op de samenwerking met de nieuwe president:

"De FIFA moet meer integer worden en de diversiteit in het voetbal laten zien. Ik vertrouw erop dat Gianni Infantino de kwaliteiten heeft om dat te bewerkstelligen en de benodigde hervormingen door te voeren."

Compensatie

Infantino werd verkozen ondanks het feit dat hij Europees is én, nog belangrijker, van de door andere werelddelen zo gehate UEFA komt. Dat deed hij door met beloftes te strooien.

Twitter avatar barthinke Bart Hinke Door te strooien met belofte van grotere toelages en meer WK-deelnemers, compenseerde @Gianni_2016 voor zijn 'Europees zijn'. #FIFA.

Video

Het moment van de uitverkiezing van Gianni Infantino en zijn daaropvolgende speech zijn natuurlijk vastgelegd.

Blatter feliciteert Infantino

De in ongenade gevallen Sepp Blatter heeft zijn opvolger gefeliciteerd. In een verklaring noemt hij zijn landgenoot volgens AP een "waardige opvolger", en hij prees de "expertise, ervaring, strategische en diplomatische vaardigheden" van Infantino. De felicitatie is enigszins opvallend, omdat Blatter Infantino eerder tijdens de campagne afviel.

Alle voorzitters op een rij

ANP heeft in een infographic alle FIFA-voorzitters op een rij gezet:

Foto ANP

Foto ANP

Profiel

Lees hier nog eens het profiel van NRC over de 45-jarige Zwitser Gianni Infantino, bekend bij het grote publiek als 'de man van de lotingballen', terug: Bedrijfsleider van de UEFA, kind uit Sepp Blatters kanton

Bijkomend voordeel

Nu hoeft Michael van Praag zich over één concurrent minder druk te maken voor de toppositie van de UEFA.

Twitter avatar barthinke Bart Hinke Zege @gianni2016 relevant voor @MichaelvanPraag, UEFA-topman minder in strijd om vacature die ontstaat als Platini niet slaagt in eerherstel

De KNVB is blij

Twitter avatar KNVB KNVB InfantiYES! We hebben een nieuwe FIFA-president. #FIFAelection https://t.co/9ZiOdWtAV2

Twitter avatar KNVB KNVB Reactie @OostveenBert: "Dit is wat FIFA nodig heeft. De campagne van Infantino was geweldig. Waar nodig helpt de KNVB hem." #FIFAelection

Twitter avatar KNVB KNVB Reactie @MichaelvanPraag: "Dit is grandioos. We moeten blij zijn met hem als nieuwe FIFA-president." https://t.co/aGZll4kfag. #FIFAelection

'Voetbal moet weer centraal staan'

In zijn overwinningsspeech sprak Gianni Infantino over de zware tijd waardoor de FIFA is gegaan.

"Het was een 'exceptional journey'. Ik wil iedereen bedanken. De trieste tijden zijn nu voorbij. We moeten trots zijn op de FIFA. Ik wil het respect terugwinnen. Dat gaan we terugwinnen. Laten we voetbal nu weer centraal stellen."

'Gewiekste campagne'

De doordachte campagne van de Zwitser heeft ervoor gezorgd dat de favoriete sjeik Salman is verslagen, stelt sportredacteur Bart Hinke:

Twitter avatar barthinke Bart Hinke Ali's stemmers, en die van Champagne, in grote meerderheid naar Infantino. Sjeik Salman verslagen door Infantino's gewiekste campagne.

Blijkbaar zijn de volgers van prins Ali en Champagne bijna integraal overgestapt naar de Zwitser. Heeft Ali daar een handje in gehad?

De foto's

Foto Oliver Morin/AFP

Foto Oliver Morin/AFP

Foto Fabrice Coffrini/AFP

Foto Fabrice Coffrini/AFP

Foto Fabrice Coffrini/AFP

Foto Fabrice Coffrini/AFP

Foto Arnd Wiegmann/Reuters

Foto Arnd Wiegmann/Reuters

Toespraak

Gianni Infantino houdt nu een toespraak. "Hoeveel tijd krijg ik om mijn emoties onder woorden te brengen?", vraagt hij. "Zoveel u wilt", krijgt hij te horen. En vervolgens bedankt hij de aanwezigen in meerdere talen.

De volledige uitslag:

Terwijl er bombastische muziek uit de speakers klinkt en Infantino op het podium een staande ovatie krijgt, geven we voor de volledigheid nog even de uitslag:
Prins Ali: 4 stemmen
Jérôme Champagne: 0 stemmen
Sjeik Salman: 88 stemmen
Gianni Infantino: 115 stemmen

Infantino wint!

De Zwitser Gianni Infantino wint de verkiezing. Met 115 stemmen (hij had er 104 nodig) is hij de nieuwe voorzitter van de FIFA. Daarmee volgt de ene Zwitser de andere, Sepp Blatter, op.

Twitter avatar barthinke Bart Hinke En @Gianni_2016 wint. Voor achttiende jaar op rij FIFA-voorzitter uit kanton Wallis, Zwitersland. Grote zege voor UEFA. #FIFA

Daar gaan we...

Zojuist is een envelop overhandigd aan waarnemend voorzitter Issa Hayatou. Iedereen gaat er nog eens goed voor zitten.

Livestream

Wil je zelf de uitslag van de tweede stemronde - en de rest van het verkiezingscongres - volgen? Dat kan hier.

Stemmen tellen

De stemmen worden momenteel geteld.

Foto Olivier Morin/AFP

Foto Olivier Morin/AFP

Tweede stemronde bijna voorbij

Zimbabwe wordt nu naar voren geroepen. De tweede stemronde is bijna ten einde. Nu is het een kwestie van de stemmen tellen en dan hebben we een nieuwe uitslag.

Van Oostveen stemt opnieuw

Bert van Oostveen heeft zojuist namens de KNVB voor de tweede keer gestemd, en weer op Gianni Infantino.

Twitter avatar KNVB KNVB Infantiyes. https://t.co/aDLZKMOgAo

KNVB positief over uitslag eerste stemronde

De KNVB heeft positief gereageerd op de uitslag van de eerste stemronde. Bert van Oostveen noemt het "knap werk" van winnaar Gianni Infantino:

"De eerste slag is binnen, Herbstmeister!"

Michael van Praag spreekt van een verrassing:

"Alle media zagen Salman als grote kanshebber. Maar nu Infantino met de meeste stemmen."

Nogmaals de uitslag van de eerste stemronde:

Foto Fabrice Coffrini/AFP

Foto Fabrice Coffrini/AFP

Je weet maar nooit...

Zou het kunnen? Er gaat een theorie rond die is ontsproten uit de afkeer van prins Ali voor sjeik Salman. Ali wil ten koste van alles voorkomen dat Salman wint. Maar daarvoor zou de winnaar van de eerste stemronde wel uit de strijd geknikkerd moeten worden.

Twitter avatar barthinke Bart Hinke Scenario waarin Infantino geofferd wordt voor Ali, zodat Salman niet wint, onvoorstelbaar. Maar je weet het nooit. @KNVB doet dan niet mee.

Onmogelijk is het in ieder geval niet; de FIFA heeft wel vreemdere dingen meegemaakt.

Tweede stemronde is begonnen

De tweede stemronde is zojuist begonnen. FIFA-leden beginnend met een A zijn naar de stemhokjes geroepen. Elke kandidaat doet nog mee, maar vanaf nu valt telkens de kandidaat met de minste stemmen af. Omdat Prins Ali en Jérôme Champagne nog niet hebben opgegeven, lijkt het erop alsof er vier stemrondes nodig gaan zijn.

Twitter avatar barthinke Bart Hinke Tweede ronde begint. Nu volstaat gewone meerderheid. Ali gaat door, dus tenzij zijn landen hem in de steek laten, komt er derde ronde. #FIFA

Twitter avatar barthinke Bart Hinke In kader van transparantie, correctie eerdere tweet: Champagne nog steeds aan boord, afstrepen zwakste pas na ronde twee. Lange zit. #FIFA

Twitter avatar fifamedia FIFA Media In the 2nd ballot, a candidate wins if they obtain more than half of valid votes cast. The candidate with the least valid votes drops out.

Gianni Infantino wint eerste stemronde, tweede ronde volgt

Gianni Infantino is - toch wel enigszins verrassend - de winnaar van de eerste stemronde. Maar zijn 88 stemmen zijn niet voldoende om de verkiezing nu al te beslissen; daarvoor waren minimaal 138 stemmen nodig. Sjeik Salman eindigt met 85 stemmen op de tweede plaats. Prins Ali en Jérôme Champagne zijn derde en vierde, met respectievelijk 27 en 7 stemmen.

Twitter avatar barthinke Bart Hinke Duidelijk dat afspraken Afrikaans/Aziatische bond weinig waard waren, sjeik Salman mist minimaal dertien stemmen in Azië en Afrika. #FIFA

Omdat niemand een tweederde meerderheid heeft behaald, volgt nu een tweede stemronde. Daarin is een meerderheid van 104 stemmen voldoende om te winnen.

Alle stemmen zijn binnen

De vertegenwoordigers van de Zambiaanse en Zimbabweaanse bonden hebben zojuist hun stem uitgebracht. Daarmee zijn alle 207 stemmen binnen en kan er geteld worden.

Foto Olivier Morin / AFP

Foto Olivier Morin / AFP

Blatter: mijn favoriet doet niet mee

Foto Arnd Wiegmann / Reuters

Foto Arnd Wiegmann / Reuters

Welke kandidaat de verkiezingen ook wint, hij kan niet rekenen op de steun van oud-voorzitter Sepp Blatter. De 79-jarige Zwitser had namelijk liever een andere opvolger gehad, zo liet hij vrijdagmorgen aan de Aargauer Zeitung weten. “Degene die ik wil, is niet eens een kandidaat”, aldus Blatter.

Wie van de vijf kandidaten hij het liefst zou zien winnen, wilde de voormalig FIFA-baas niet zeggen. Wel bekritiseerde hij de plannen van Gianni Infantino om arme voetbalbonden financieel te steunen. Ook herhaalde Blatter dat hij de straf die hij en UEFA-baas Michel Platini kregen van de FIFA te hoog vond.

Nederland brengt stem uit

Na ruim een uur stemmen is Nederland aan de beurt. Namens de KNVB neemt Bert van Oostveen, directeur betaald voetbal, plaats in het stemhokje. De Nederlandse voetbalbond liet onlangs al weten alleen op Gianni Infantino te zullen stemmen.

Het stemmen in beeld

Foto Arnd Wiegmann / Reuters

Foto Arnd Wiegmann / Reuters

Foto Arnd Wiegmann / Reuters

Foto Arnd Wiegmann / Reuters

Foto Patrick B. Kraemer / AP

Foto Patrick B. Kraemer / AP

Geen transparante, maar ondoorzichtige stemhokjes

Inmiddels zijn we ongeveer halverwege het alfabet: Jordanië en Zuid-Korea worden opgeroepen naar het stemhokje te gaan. Een ondoorzichtig hokje, tot de teleurstelling van prins Ali. Hij deed vorige week het verzoek om transparante stemhokjes neer te zetten. Op die manier kon iedereen de vertegenwoordigers van de nationale bonden in de gaten houden. Zowel de FIFA als – in hoger beroep – het sporttribunaal CAS wezen het voorstel af.

Bestuurder Duitse bond stapt op

Vanuit Frankfurt komt intussen het bericht dat de secretaris-generaal van de Duitse voetbalbond, Helmut Sandrock, zijn vertrek heeft aangekondigd. Hij doet dat een week voor de presentatie van een onderzoeksrapport over de toewijzing van het WK aan zijn land in 2006. Volgens Sandrock moet de bond “een nieuwe start” kunnen maken, meldt Reuters.

De DFB ligt al enkele maanden onder vuur, onder meer vanwege een betaling van 6,7 miljoen euro aan de FIFA. Het gerucht gaat dat dit geld werd gebruikt om stemmen te kopen bij het aantrekken van het WK. Voorzitter Wolfgang Niersbach kondigde in november al aan op te stappen bij de Duitse bond.

'Infantino stilistisch sterk, sjeik Salman ingetogen'

Terwijl de landen één voor één hun stem uitbrengen, bellen wij even met Bart Hinke, onze voetbalverslaggever ter plaatse. Van alle toespraken vond hij het verhaal van Jérôme Champagne het sterkst:

“Maar Infantino vond ik stijltechnisch heel sterk. Hij sprak iedereen in zijn eigen taal aan. De toespraak van Sexwale was een spektakelstuk, maar niet echt serieus te nemen. En Salman was ingetogen. Hij heeft volgens mij niet het idee dat hij met zijn toespraak nog iemand kan overhalen. Dat is ook een te romantisch beeld."

De vraag is volgens Hinke nu op wie de landen stemmen, die nog niet openlijk hun steun hebben toegezegd. Zij zijn waarschijnlijk de partijen die deze verkiezingen beslissen. Deze ronde levert nog geen winnaar op, zo verwacht Hinke. “Ik ga ervan uit dat het in de tweede ronde wordt beslist.”

Het stemmen begint met Afghanistan

Het stemmen is nu begonnen, en net als de toespraken gebeurt ook dat in alfabetische volgorde. Afghanistan trapt dus af. Telefoons moeten worden ingeleverd, om te voorkomen dat kandidaten hun keuze kunnen doorgeven aan anderen en zo de uitslag van de verkiezingen beïnvloeden. Volgens AP zijn de eerste verhoudingen over ongeveer twee uur duidelijk.

Het uitbrengen van de stemmen wordt hier uitgezonden.

Sexwale trekt zich terug uit verkiezingen

Foto Fabrice Coffrini / AFP

Tokyo Sexwale kort nadat hij de strijd staakte. Foto Fabrice Coffrini / AFP

Tokyo Sexwale verrast de zaal door tijdens zijn toespraak zich terug te trekken uit de verkiezing. Enkele minuten daarvoor benadrukte de Zuid-Afrikaan nog zijn vechtersmentaliteit en zei hij volgens persbureau Reuters dat hij geen moment aan opgeven gedacht had. "I am a soldier and I die with my boots on", aldus Sexwale.

Door het terugtrekken van de zakenman, die hielp het WK naar Zuid-Afrika te halen in 2010, blijven er nog vier kandidaten over. Bij het aankondigen van zijn besluit zei Sexwale:

"My campaign ends today and I suspend my participation. With only four people, it is your problem now."

Infantino etaleert meertaligheid

Na Jérôme Champagne - die zijn zorgen uitte over de grote financiële ongelijkheid tussen clubs en landen - spreekt nu Gianni Infantino. Hij legt onder meer de nadruk op zijn prestaties bij de UEFA, waar de omzet de laatste zeven jaar "verdriedubbeld" is. Ook bij de FIFA kunnen de financiën beter, vindt hij.

Infantino voert zijn betoog overigens in meerdere talen: eerst het Italiaans, toen onder meer Engels, Spaans, Portugees en Duits. Tegelijkertijd wordt overigens geloot voor de achtste finales van de Europa League. Normaliter doet Infantino dat, nu voor het eerst niet.

Twitter avatar barthinke Bart Hinke Geen tolk kan indutten bij speech Infantino. Nu ook nog Portugees. "Ik zag in VS én in Montserrat, wat er nodig is." #FIFA

Sjeik Salman houdt het kort

Favoriet sjeik Salman heeft nu de beurt. Hij noemt de aangenomen hervormingsvoorstellen “een eerste stap”. Lang sprak de Bahreiner overigens niet: hij had nog vijf minuten spreektijd over. Over mensenrechten sprak hij niet.

Twitter avatar barthinke Bart Hinke Favoriet Sjeik Salman bin Ibrahim Al Khalifa nu, spreekt "vanuit zijn hart, niet vanaf een papier" en "mijn trackrecord spreekt voor zich."

Lees ook het profiel dat NRC maakte over sjeik Salman, Stille strateeg uit de Perzische Golf.

Prins Ali mag als eerste

Prins Ali trapte de toesprakenronde zojuist af. Hij bestempelde zichzelf daarin als de enige kandidaat “die streeft naar een echt nieuwe manier van leidinggeven”. Volgens de Jordaniër moet de FIFA misstanden als racisme, seksisme of corruptie.

Twitter avatar barthinke Bart Hinke Prins Ali, die Kofi Annan bij #FIFA wil betrekken, noemt ook mensenrechten als speerpunt. Vraag is of ook Sjeik Salman dat straks zal doen.

Het stemproces

Foto Koen van Weel / ANP

De stemmen worden geteld bij de verkiezing van vorig jaar. Foto Koen van Weel / ANP

Voor het stemmen begint nog even een korte handleiding van het proces. Na de toespraken brengen alle bonden één voor één hun stem uit, die dan met de hand worden geteld. In de eerste ronde moet een kandidaat meer dan tweederde van de stemmen krijgen om te winnen. Een minimum van 139 stemmen is dus vereist.

Als dat niet lukt, volgt een tweede stemronde. In dat geval is een meerderheid van 104 stemmen voldoende. Mocht ook dat niet slagen, dan valt de kandidaat met het minste aantal stemmen af. Dat proces wordt dan herhaald totdat – in het minst gunstige geval – er nog twee kandidaten over zijn. In dat geval wordt het een lange zit.

De lunch is voorbij. Tijd voor de toespraken

Na een lunch van ruim een uur begint deel twee van het congres: het kiezen van een nieuwe voorzitter. De vijf kandidaten krijgen eerst een kwartier elk om de voetbalbonden toe te spreken. De eerste stemronde begint naar verwachting rond 14.00 uur. Het is niet waarschijnlijk dat dan al een voorzitter wordt gekozen.

De Caraïben, 'swing states' in de verkiezing

De Aziatische AFC en de Afrikaanse CAF steunen sjeik Salman, de UEFA en de Zuid-Amerikaanse Conmebol pleiten voor Infantino. De sleutel tot succes lijkt daarmee te liggen in het Caraïbisch gebied, zo schreef onze voetbalverslaggever Bart Hinke vandaag in NRC. Hij schrijft:

“Ze gelden als de ‘swing states’ in de verkiezing vrijdag voor een nieuwe FIFA-voorzitter. Waar voor grote delen van de 209 landen al vastligt wie op wie stemt, lijken de 41 nationale bonden van de Concacaf het verschil te gaan bepalen.”

Maar de Concacaf is volgens Hinke ook de plek waar alles fout zat. “Een organisatie die jarenlang leeggeroofd is door zijn eigen bestuurders.” Lees het hele verhaal hier.

Twee bonden mogen niet stemmen

Bij de FIFA zijn in totaal 209 voetbalbonden aangesloten, maar twee van hen mogen niet stemmen. De Indonesische bond is namelijk geschorst nadat de regering van het land vorig jaar het bestuur van de bond probeerde te vervangen. Ook de bond van Koeweit is na inmenging door de overheid op non-actief gezet.

Die schorsingen betekenen vermoedelijk twee stemmen minder voor sjeik Salman. Beide bonden vallen namelijk onder AFC, en het bestuur van de Aziatische bond adviseerde leden eerder deze maand nog nadrukkelijk om op de Bahreinse kandidaat te stemmen.

Twitter avatar barthinke Bart Hinke Kuweit en Indonesië blijven geschorst. 207 landen stemgerechtigd, 156 landen nodig voor hervormingspakket en 104 voor voorzitter. #FIFA

'Toekomst FIFA staat op het spel'

Dat er op dit congres veel op het spel staat, is bij veel aanwezigen wel duidelijk. Volgens waarnemend voorzitter Issa Hayatou staat zelfs “de toekomst van de bond op het spel”, zo hij een uur geleden bij zijn openingstoespraak. De Kameroener zei volgens persbureau Reuters:

“We snappen dat diepgaande hervormingen nodig zijn en wij zijn klaar voor zulke veranderingen. We hebben tijd nodig, maar we zijn de goede weg inmiddels ingeslagen en kunnen nu niet meer terug.”

Nationale bonden nemen voorgestelde hervormingen aan

Naast een nieuwe president wordt in Zürich ook gestemd over een pakket met hervormingen die de geloofwaardigheid van de FIFA moeten herstellen. Maar liefst 179 van de 207 voetbalbonden gaven zojuist hun fiat aan de plannen van het uitvoerend comité. 22 landen stemden tegen. De overige stemmen waren ongeldig.

Twitter avatar barthinke Bart Hinke Hervormingspakket aangenomen, belangrijk bij behoud status FIFA als slachtoffer in onderzoek VS naar corruptie. 179 voor, 22 tegen. #FIFA

Onder de nu aangenomen regels mag een voorzitter nog maar twaalf jaar aan de macht blijven. Ook komt er een scheiding tussen de “politieke” en uitvoerende taken en moet het bestuur van de bond transparanter en diverser worden. Zo wil de FIFA dat er meer vrouwen komen in de top van de organisatie.

Ook de Amerikaanse justitie kijkt vandaag mee, zo schreef onze voetbalredacteur Bart Hinke vrijdag. Want de aanklagers willen graag weten of het de FIFA ditmaal menens is.

Vijf kandidaten, maar slechts twee échte kanshebbers

Vijf mannen stelden zich uiteindelijk kandidaat voor het presidentschap. Een van hen is prins Ali bin Al Hussein uit Jordanië, de enige tegenstander van Blatter bij de verkiezingen van vorig jaar. Hij gaat onder meer de strijd aan met de Fransman Jérôme Champagne – tijdlang onderdirecteur bij de FIFA – en zakenman Tokyo Sexwale uit Zuid-Afrika.

Geen van hen lijkt echter écht kans te maken tegen de twee voornaamste kanshebbers. Favoriet is sjeik Salman bin Ibrahim Al Khalifa, de huidige voorzitter van de Aziatische voetbalbond AFC en lid van de Koninklijke familie van Bahrein. Zijn belangrijkste tegenstrever heet Gianni Infantino, secretaris-generaal bij de UEFA. Hij kan rekenen op de steun van de Nederlandse bond.

Platini leek op weg om Blatter op te volgen

Michel Platini, voorzitter van de Europese bond UEFA, leek lange tijd de meest geschikte kandidaat om de 79-jarige Blatter op te volgen. Totdat de Fransman in opspraak raakte vanwege een dubieuze betaling die hij kreeg van de FIFA-baas. Blatter zou in 2011 zo’n 1,8 miljoen euro naar de oud-voetballer hebben overgemaakt. Volgens beide voetbalbazen was dat bedrag een vergoeding voor werkzaamheden die Platini tussen 1999 en 2002 uitvoerde voor de FIFA.

Foto Fabrice Coffrini / AFP

Michel Platini op een foto uit mei vorig jaar. Foto Fabrice Coffrini / AFP

Na intern onderzoek bij de wereldvoetbalbond besloot de ethische commissie in december zowel Blatter als Platini voor acht jaar te schorsen. Beide bestuurders gingen tegen dat besluit in beroep, en met succes: dinsdag werden de straffen verlaagd tot zes jaar. Voor Platini is dat overigens alsnog een streep voor zijn kandidatuur.

Het post-Blatter-tijdperk

Achttien jaar lang stond Sepp Blatter aan het hoofd van wereldvoetbalbond FIFA. De Zwitser werd vorig jaar zelfs nog herkozen voor een vijfde termijn tot eind 2019, maar kondigde kort daarop toch zijn aftreden aan. Reden daarvoor was het corruptieschandaal waarin de bond vlak voor de verkiezingen verwikkeld was geraakt. Zowel de Zwitserse als de Amerikaanse justitie begonnen een grootschalig onderzoek naar misstanden bij de FIFA. Ook de bond zelf kondigde een onderzoek aan.