Week #8: dit zijn de boeken die we voor je bespreken

Met recensies van onder andere ‘De val van Formosa, ‘X&Y’, ‘Gij nu’, ‘Eén nacht, Markovitsj’, ‘Uit & Thuis’, ‘Jihadi John’, ‘Trouble Boys’ en ‘Omkijken’.

 • ●●●●

  Tonio Andrade: De val van Formosa

  tonio

  China wist het lucratieve VOC-wingewest Formosa te veroveren. Hoe dramatisch zich dat voltrok vertellen drie nieuwe boeken, schrijft Roelof van Gelder.

 • ●●●●

  Franca Treur: X&Y

  franca

  In twee nieuwe verhalenbundels acteren ‘gewone’ mensen. Waar Franca Treur in haar verhalenbundel X&Y op twee pagina’s vlijmscherp uitpakt, daar heeft Griet Op de Beeck er in Gij nu volgens Thomas de Veen twintig nodig om psychologische types te schetsen.

 • ●●●●●

  Arjan Visser: God sta me bij want ik ben onschuldig

  God sta me bij

  De vijfde roman van Arjan Visser is een typische schrijversroman, vindt Janet Luis. De hoofdpersoon heet Arjan Visser. Hij vertelt dat hij eerst een heel ander boek in zijn hoofd had, over zes bejaarde broers die een voor een moesten sterven. Maar dat plan wordt ruw doorkruist als hij te maken krijgt met problemen in zijn eigen familie.

 • ●●●●

  Erik Menkveld: Verzamelde gedichten

  erik

  Er bestaan allesdieren, met een ‘wroetschijf’, ‘vlieghuid’, ‘hoefgang’ en ‘schoffelgewei’. Ooit leefden ze in de wonderlijke breinbiotoop van de kinderlijk rondkijkende dichter Menkveld (1959-2014), schrijft Guus Middag.

 • ●●●●

  Ayelet Gundar-Goshen: Eén nacht, Markovitsj

  ayelet

  In wat volgens Hilde Pach op het eerste gezicht een sprookje lijkt, beschrijft de Israëlische debutante Ayelet Gundar-Goshen de ontstaansgeschiedenis van haar land – en het Israëlisch-Palestijns conflict.

 • ●●●●●

  Selva Almada: Het onweer

  selva

  Rond een minimalistische plot bouwde de Argentijnse schrijfster Selva Almada haar korte debuutroman Het onweer op, die ontvangen werd als een grote belofte. Enigszins overdreven was dat wel, schrijft Ger Groot.

 • ●●●●●

  Karl Ove Knausgård: Uit & Thuis

  karl

  De grote charme van Uit & Thuis, het boek met voetbalbrieven van Karl Ove Knausgård en de Zweedse schrijver Frederik Eklund de uitgebreide verslaglegging van het WK 2014 in Brazilië, schrijft Arjen Fortuin. Eklund was erbij, Knausgård keek thuis tv.

 • ●●●●●

  Witold Gombrowicz: Verhalen

  witold

  Uit zijn nu vertaalde, intieme dagboek blijkt volgens Arnold Heumakers dat de verbeelding van de stimulerende denker en bizarre modernist de Poolse schrijver Witold Gombrowicz behalve door het brein ook in sterke mate werd gedreven door lust en drift.

 • ●●●●

  Sue Klebold: Het besef van een moeder

  sue"

  Sue Klebold leerde haar zoon volgens Maartje Somers flossen, zonnebrand smeren en oppassen met drank en drugs. In 1999 ontpopte hij zich in als een van de schutters op Columbine High School.

 • ●●●●●

  Robert Verkaik: Jihadi John

  robert

  Wanneer de Britse journalist Robert Verkaik de beelden ziet van de onthoofding van persfotograaf James Foley door IS gaan er grote woorden door hem heen. De schok komt extra hard aan, omdat Verkaik de dader bleek te kennen, schrijft Toef Jaeger.

 • ●●●●●

  Simon Chase & Ralph Pezzullo Zero Footprint

  simon

  In de oorlog tegen het terrorisme wordt steeds meer gebruik gemaakt van Private Military Contractors. Een bedrijfstak waarin miljarden omgaan en waarin veel mis gaat. Een van de betrokkenen klapt uit de school, ziet Jan Donkers.

  Mulholland Books, 291 blz.

  € 27,99

 • ●●●●

  Bob Mehr: Trouble Boys

  bob

  Deze rockgroep speelde net zulke goede nummers als Nirwana, maar was amper succesvol. Uit een biografie blijkt volgens Sietse Meijer dat het vooral aan de band zelf lag. De vier bandleden waren verward, onzeker en recalcitrant.

  Da Capo Press, 520 blz.

  € 32,50

 • ●●●●

  Arie Pais: Omkijken

  arie

  De één was tien jaar toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, de ander negen: Arie Pais en Jan Terlouw. Pais, afkomstig uit een joods milieu, zat ondergedoken in Barneveld, domineeszoon Terlouw beleefde de bezetting in Wezep. Beiden waren hyperintelligente jongens die in de oorlogsjaren op alle manieren door gingen met kennis vergaren. De één werd econoom, de ander natuurkundige. Mark Kranenburg las de boeken die over Pais en en Terlouw zijn verschenen.

 • Lees ook

 • Column: Arjen Fortuin

  arjen

  Hoe kort leeft een boek? Op Facebook meldde Roman Helinski dat zijn uitstekende debuutroman Bloemkool uit Tsernobyl zou worden verramsjt, amper twee jaar na verschijning.

 • Interview: Yann Martel

  yann

  Alleen verbeelding en religie bieden troost, meent Yann Martel. “Ik wil niet shockeren, maar vragen stellen.”