VN willen sancties Noord-Korea aanscherpen

De Verenigde Naties hebben donderdag een ontwerpvoorstel geschreven die scherpe sancties stelt aan Noord-Korea. Het is een reactie op de raketlancering en de nucleaire test die het land kort geleden heeft uitgevoerd.

Naar verwachting stemt de Veiligheidsraad komend weekeinde over het voorstel, dat de strengste sancties in twintig jaar omhelst en het nucleaire programma van Noord-Korea moet platleggen.

De Amerikaanse VN-ambassadeur Samantha Power zei dat in het voorstel staat dat vrachtschepen die Noord-Korea verlaten en binnenkomen voortaan verplicht geïnspecteerd moeten worden.

Ook wordt de verkoop van conventionele wapens en vliegtuigbenzine aan het land, verboden. Daarnaast zullen de sancties het exporteren van onder meer kolen, ijzer en titanium, limiteren en in sommige gevallen verbieden. De resolutie legt ook financiële sancties op aan Noord-Koreaanse banken.

Het voorstel komt na een akkoord tussen China, de enige bondgenoot van Noord-Korea, en de Verenigde Staten. „Wij zijn tegen het nucleair testen of het testen van een lancering van ballistische rakettechnologie en we hopen dat deze resolutie dit soort gebeurtenissen kan doen voorkomen”, zei Liu Jieyi, de Chinese VN-ambassadeur over de resolutie.

De Veiligheidsraad hoopt dat de resolutie denuclearisering als gevolg heeft en uiteindelijk leidt tot meer vrede en stabiliteit. (AP)