Verplichte behandeling voor man die vrouwen bespuugde

De 27-jarige man zou in een periode van twee jaar zeker 27 vrouwen bespuugd hebben.

Het spugen leidde volgens de rechtbank tot "grote onrust en vooral tot gevoelens van onveiligheid in Tilburg" .
Het spugen leidde volgens de rechtbank tot "grote onrust en vooral tot gevoelens van onveiligheid in Tilburg" . Foto Roos Koole/ANP

Twee jaar naar een Inrichting voor Stelselmatige Daders (ISD). Daartoe veroordeelde de rechtbank in Breda vrijdagmiddag een 27-jarige Tilburger die tussen 2013 en 2015 zeker 27 vrouwen bespuugd heeft. Veertig slachtoffers hadden aangifte gedaan, omdat zij bespuugd waren.

De rechtbank ziet het spugen, op voornamelijk jonge vrouwen, als mishandeling. “Een enkele keer was zelfs een kinderwagen het doelwit van de ‘spuger’”, aldus de rechtbank in Breda. Daarnaast wordt ook bewezen geacht dat de man een vrouw, nadat hij haar eerst bespuugde, bedreigd heeft door een accu van een schroefmachine in haar richting te gooien. De 27-jarige man zou zijn slachtoffers bespuugd hebben uit onvrede dat hij dakloos was geworden.

Volgens de rechtbank leidde het spugen tot “grote onrust en vooral tot gevoelens van onveiligheid in Tilburg” en daarom gaat de rechter mee in de eis van het Openbaar Ministerie (OM). Diverse deskundigen hebben de man onderzocht en komen tot de conclusie dat de Tilburger verminderd toerekeningsvatbaar is.

Veelplegers

In een ISD worden veelplegers behandeld voor hun problematiek. De man is namelijk eerder veroordeeld voor onder meer diefstal en een doodsbedreiging. voor het spugen wordt de 27-jarige Tilburger in een ISD behandeld voor verslavingsproblematiek en een persoonlijkheidsstoornis.