Arrestatie voor nepbom tijdens Pegida-demonstratie

De verdachte legde op 6 februari in Amsterdam een vuurwerkbom bij de Stopera.

Demonstranten van Pegida voeren op 6 februari actie bij de Stopera in Amsterdam tegen de islamisering van Europa.
Demonstranten van Pegida voeren op 6 februari actie bij de Stopera in Amsterdam tegen de islamisering van Europa. Foto Remko de Waal/ANP

De politie heeft een 43-jarige man aangehouden die wordt verdacht een nepbom bij de Stopera in Amsterdam te hebben neergelegd. Dat gebeurde tijdens de Pegida-demonstratie in de hoofdstad op 6 februari.

De politie heeft op basis van camerabeelden en tips de identiteit van de man weten te achterhalen. Bij de arrestatie zijn ook verschillende gegevensdragers in beslag genomen. Daarnaar wordt verder onderzoek gedaan.

Als gevolg van het verdachte pakketje werd de omgeving rondom het stadhuis afgezet. Ook werd de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) ingezet. Uiteindelijk bleek het om een vuurwerkbom te gaan.

Pegida-demonstratie

Bij het stadhuis mochten pakweg zeventig aanhangers van de uit Duitsland afkomstige Pegida-beweging demonstreren tegen de islam en het Europese asielbeleid.

Daarbij werd het even onrustig tussen voor- en tegenstanders van Pegida. Uiteindelijk verrichte de politie twintig arrestaties, voornamelijk onder de 200 demonstranten uit het anti-Pegidakamp. Burgemeester Van der Laan beëindigde daarop de demonstratie. De volgende dag werden alle relschoppers weer naar huis gestuurd. Het meerendeel kreeg een geldboete wegens kleine overtredingen.