Prominente Turkse journalisten vrijgelaten

Twee vooraanstaande Turkse verslaggevers van een prominente oppositiekrant zijn vrijdag vrijgelaten uit de gevangenis. Dat gebeurde luttele uren nadat het Constitutioneel Hof had geoordeeld dat het tot levenslang veroordeelde tweetal onterecht vastzat. Hoofdredacteur Can Dündar en chef Ankara Erdem Gül van de seculiere krant Cumhuriyet werden in november opgepakt. Ze hadden videobeelden gepubliceerd waarop te zien zou zijn dat Turkse inlichtingendiensten in 2014 hielpen bij het doorsluizen van wapens naar Syrië. Dündar en Gül werden veroordeeld voor het helpen van een terreurorganisatie en het publiceren van materiaal dat de staatsveiligheid in gevaar brengt. Hun arrestatie veroorzaakte internationale kritiek tegen president Erdogan, die de pers in Turkije beknelt. (Reuters)