Syrische oppositie akkoord met staakt-het-vuren

97 groeperingen van de Syrische oppositie hebben ingestemd met een staakt-het-vuren van twee weken.

Russische gevechtsvliegtuigen boven de Syrische stad Latakia.
Russische gevechtsvliegtuigen boven de Syrische stad Latakia. Foto Omar Sanadiki/Reuters

De verschillende groeperingen binnen de Syrische oppositie hebben ingestemd met een tijdelijk staakt-het-vuren. In een verklaring laat het Hoge Onderhandelingscomité (HNC) volgens Reuters weten dat het akkoord gaat met een wapenstilstand van twee weken.

Rusland en de Verenigde Staten bereikten maandag een akkoord over een staakt-het-vuren, dat volgens planning vannacht om 00.00 uur moet ingaan. De deadline voor de oppositie om in te stemmen verliep vrijdag om 11.00 uur. Het gaat om 97 fracties binnen de Syrische oppositie, schrijft AFP, die zich onder leiding van Saoedi-Arabië heeft verenigd. Eerder heeft ook de Syrische regering van president Assad gezegd zich te zullen houden aan het vredesakkoord.

Vandaag nog hevig geweld

Vrijdag vonden er volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten nog nog 26 zware (lucht)aanvallen plaats in gebieden rondom Damascus die bezet worden door rebellen. In het vredesakkoord staat dat aanvallen op en van terroristische organisaties, zoals Islamitische Staat (IS) en Al-Nusra, niet onder het staakt-het-vuren vallen. Rusland heeft al aangekondigd daarom door te gaan met luchtaanvallen. De Syrische oppositie is bang dat Rusland de terroristische organisaties als excuus gebruikt voor geweld tegen rebellen, en riep in de verklaring van vrijdag op het vredesakkoord niet te misbruiken.

Al-Nursa heeft, hoewel het nooit onderdeel is geweest van de vredesonderhandelingen, het akkoord verworpen. Ook riep de terroristische organisatie strijders op tot nog meer geweld tegen Assad’s regeringsleger.

Een van de belangrijkste doelen van het vredesakkoord is dat de internationale hulp voor de Syrische burgers op gang kan komen. Een eerste voedseldropping van de VN verliep donderdag niet volgens plan; vier van de 21 pallets met hulpgoederen raakten beschadigd, zeven vielen in niemandsland en van tien is niet bekend waar ze terecht zijn gekomen. Sinds het begin van de oorlog zijn zo’n 270.000 Syriërs om het leven gekomen.

Nieuwe poging tot definitief akkoord

Het akkoord borduurt grotendeels voort op een akkoord dat een paar weken terug in München werd bereikt over humanitaire hulp in Syrië, maar dat werd met de nodige scepsis onthaald.

Begin deze maand staakten de vredesonderhandelingen in Genève vanwege een groot offensief van het regime rond Aleppo, ondersteund door zware Russische bombardementen. Het huidige akkoord is bedoeld om alle partijen weer om de tafel te krijgen in Genève.

Aan de oorlog in Syrië lijkt geen einde te komen. Wat is er nu precies aan de hand? Lees hier de tien vragen over Syrië die je niet durfde te stellen