Prominente Turkse journalisten vrijgelaten

Dat gebeurde kort nadat het Constitutioneel Hof had geoordeeld dat het tot levenslang veroordeelde tweetal onterecht vastzat.

De net vrijgelaten hoofdredacteur Can Dündar poseert voor een selfie met aanhangers.
De net vrijgelaten hoofdredacteur Can Dündar poseert voor een selfie met aanhangers. Foto Can Erok / Cumhuriyet Daily / Reuters

Twee vooraanstaande Turkse verslaggevers van een prominente oppositiekrant zijn vrijdagochtend vrijgelaten uit de gevangenis. Dat gebeurde luttele uren nadat het Constitutioneel Hof had geoordeeld dat het tot levenslang veroordeelde tweetal onterecht vastzat. Dat meldt persbureau Reuters.

Hoofdredacteur Can Dündar en chef Ankara Erdem Gül van de seculiere krant Cumhuriyet werden in november opgepakt. Dat gebeurde nadat zij videobeelden hadden gepubliceerd waarop te zien zou zijn dat Turkse inlichtingendiensten in 2014 hielpen bij het doorsluizen van wapens naar Syrië. Dündar en Gül werden vervolgens veroordeeld voor het helpen van een terreurorganisatie en het publiceren van materiaal dat de staatsveiligheid in gevaar brengt.

Hun arrestatie veroorzaakte internationaal een golf van kritiek tegen het beleid van president Recep Tayyip Erdogan, die al jarenlang de persvrijheid in Turkije aan banden legt. Erdogan noemde de verslaggeving indertijd een poging om de internationale reputatie van Turkije te ondermijnen en zei dat hij dergelijke journalistiek niet zou vergeven.

‘Historisch oordeel’

Dündar zei vrijdag buiten de gevangenis in Istanbul tegenover toegestroomde journalisten:

“Wij denken dat dit oordeel van het Constitutioneel Hof historisch is. Dit vonnis maakt niet alleen de weg vrij voor ons, maar voor al onze collega’s en voor de vrijheid van pers en meningsuiting.”

Met de vrijlating zijn de zorgen van het duo echter nog niet voorbij. Zij kunnen nog steeds mogelijk levenslang krijgen in een rechtszaak die staat gepland voor 25 maart. Dündar en Gül mogen voorlopig het land niet verlaten.

Dündar won vorige maand samen met twee andere verslaggevers de PEN-award. De prijs wordt uitgereikt aan schrijvers en journalisten die in moeilijke, levensbedreigende omstandigheden toch hun werk doen.