Longreads

Prikkelend: hoe agenten in de VS cactussmokkelaars oprollen

Cactussmokkelaars worden via internetfora gevolgd waar reisjes worden georganiseerd om cactussen te plukken.

In de wereld van de cactusverzamelaar, gaat het niet bij uitstek om de mooiste cactus.
In de wereld van de cactusverzamelaar, gaat het niet bij uitstek om de mooiste cactus. Foto Koen Suyk / ANP

De Rus Safronov is begin zestig en heeft al dertig jaar lang dezelfde hobby: cactussen verzamelen. Zijn tuinhuis in Rusland herbergt meer dan tweeduizend exemplaren. Safronov reist de hele wereld over om net die ene cactus te bezitten, maar geheel legaal is zijn hobby niet. The Atlantic beschrijft in een longread de wereld van ‘cactophiles’ zoals Safronov én de agenten die de handel van cactussen tegen moeten gaan.

In de wereld van de cactusverzamelaar gaat het niet bij uitstek om de mooiste cactus. Zo is de Ariocarpus fissuratus een cactus die het beste gedijt op rotsgrond en driekwart van het jaar niet meer is dan een groene bobbel van tien centimeter groot. Echter, eens in het jaar komt er een bloem uit de cactus die zo mooi is, dat er een wa re run op de cactus is ontstaan door verzamelaars. Het gevolg is dat meer dan de helft van deze cactussoort is verdwenen. De plant wordt dan ook beschermd.

Sterker nog: er wordt nu gejaagd op de cactussmokkelaars. In de VS zijn sinds kort undercoveragenten aangesteld om de smokkel van cactussen in te dammen. Via diverse fora worden de smokkelaars al in de gaten gehouden en de politie volgt hen tot in de woestijn waar ze op heterdaad betrapt worden.

De handel in cactussen is overigens niet iets van de laatste tijd, zo schrijft The Atlantic. Hoewel Chinese en Duitse douaniers in oktober 2015 nog een bende oprolde die verantwoordelijk was voor de smokkel van 1.250 cactussen, verscheen er in 2003 al een rapport getiteld “Prikkelende handel”.

Lees het hele verhaal Busting Cactus Smugglers in the American West op The Atlantic (3.975 woorden, leestijd 15 minuten).