Oud-topman Delta Lloyd haalt hard uit naar DNB en opvolger

In een donderpreek op internet zegt oud-topman Hoek dat de kapitaalinjectie bij Delta Lloyd nodig is door wispelturig beleid van DNB.

„Hoe bont kunt U het maken!” schreef oud-topman van Delta Lloyd Niek Hoek woensdag op de website vanhet Financieele Dagblad (FD).
„Hoe bont kunt U het maken!” schreef oud-topman van Delta Lloyd Niek Hoek woensdag op de website vanhet Financieele Dagblad (FD). Foto David van Dam

Het was op zijn minst hoogst ongebruikelijk. „Hoe bont kunt U het maken!” schreef oud-topman van Delta Lloyd Niek Hoek woensdag op de website van het Financieele Dagblad (FD). Hij reageerde op een hard hoofdredactioneel commentaar over de onrust rond de verzekeraar. Het FD stelt dat het vorige bestuur verantwoordelijk is voor de relatief lage financiële buffers bij Delta Lloyd, die nu worden aangevuld met een aandelenuitgifte.

Het is goed gebruik in het Nederlandse bedrijfsleven dat vertrokken bestuurders zich onthouden van commentaar op hun opvolgers. Maar Hoek kon zich kennelijk niet bedwingen. „Het kapitaal dat Delta Lloyd zegt te moeten ophalen komt louter en alleen door nieuwe interpretaties van [toezichthouder] De Nederlandsche Bank en nieuw management dat dit niet durft uit te leggen of tegen te spreken”, aldus Hoek.

Hiermee bekritiseert hij behalve DNB ook zijn opvolger Hans van der Noordaa, die vorig jaar aantrad. De nieuwe topman vraagt op 16 maart toestemming van aandeelhouders voor een emissie van 650 miljoen euro. Voor beleggers is dat pijnlijk, omdat zij daardoor minder dividend per aandeel krijgen.

Revolte

Onder grote aandeelhouders is een revolte uitgebroken over de emissie. Dat heeft al geleid tot een verlaging; oorspronkelijk wilde Delta Lloyd tot 1 miljard ophalen. De verlaging stemt grootaandeelhouder John de Mol tevreden. Maar anderen, onder wie de grootste belegger Highfields Capital Management, blijven tegen. Onduidelijk is of zij een meerderheid vormen op de aandeelhoudersvergadering. Hoek zelf bezit 0,04 procent van de aandelen in Delta Lloyd. Bij de huidige koers zijn die ongeveer een half miljoen euro waard. Hoek wil geen nader commentaar geven.

Hoek schroomde als bestuursvoorzitter niet om DNB tegen te spreken. De relatie met de toezichthouder verzuurde, wat uiteindelijk leidde tot een groot conflict dat vorig jaar in de rechtszaal werd uitgevochten. DNB vond al die tijd dat Delta Lloyd te risicovol opereerde. Hoek vond zijn bedrijf juist een toonbeeld van stabiliteit, omdat het als enige grote verzekeraar zonder hulp door de crisis kwam. Dit is de eerste keer na zijn vertrek dat Hoek zich uitspreekt.

Hij wijst in zijn tirade op een maatregel die Delta Lloyd in december moest nemen op last van DNB. Delta Lloyd had zichzelf herverzekerd tegen het risico dat klanten langer leven dan verwacht en dat het dus langer geld aan hen moet uitkeren. DNB vond die herverzekeringen niet adequaat. Daardoor slonken de buffers en moest er dus meer geld bij.

Hoek zegt dat DNB de verzekeringen eerder wel goed vond. En zo zijn er meer ingrepen van de toezichthouder die hij onlogisch en onnodig vindt. „DNB maakt van Nederland een bananenrepubliek waar spelregels op basis van volstrekte willekeur continu veranderen”, schrijft de voormalige topman.

Concurrenten durven niet

Hoek verwijt andere verzekeraars dat zij hun mond „niet of nauwelijks” open durven te doen tegen de toezichthouder. Hetzelfde vindt hij van het bestuur van Delta Lloyd, dat sinds zijn vertrek bijna geheel vervangen is. Ook zegt hij dat het nieuwe management niet durft uit te leggen waar de ingrepen vandaan komen. „Geen wonder dat internationale beleggers hier schande van spreken en niet graag meer in Nederlandse financiële instellingen beleggen.”

Veel grote aandeelhouders van Delta Lloyd zijn Angelsaksische partijen, die gewend zijn dat bedrijven het aandeelhoudersbelang voorop stellen. Van der Noordaa zegt meer balans te willen zoeken tussen alle belanghebbenden, zoals klanten, toezichthouder en werknemers. Op 16 maart moet blijken of dit lukt.