Asscher wil salafistische organisaties niet verbieden

Het kabinet gaat salafistische organisaties niet verbieden. Wel worden ze in kaart gebracht, om onwettig en onwenselijk gedrag te voorkomen. Dat schrijft minister Lodewijk Asscher (Integratie, PvdA) donderdag in een brief aan de Kamer. Die had Asscher gevraagd om actie te ondernemen tegen de orthodoxe stroming binnen de islam. Een algeheel verbod zou in strijd zijn met de individuele vrijheid van mensen om te geloven wat ze willen. En dat is de basis van onze rechtsstaat, zo laat de minister weten. Maar als de organisaties de wet overtreden, kunnen ze wel verboden worden. Tegen haatzaaien of ronselen voor de gewapende strijd kan hard worden opgetreden, aldus de brief.

Ook als geen wet wordt overtreden kan iets worden gedaan. Als een omstreden imam uit een EU-land in Nederland komt preken, kan hij niet geweigerd worden. Maar een burgemeester kan wel stelling nemen tegen de komst van de prediker of de conferentie verbieden omdat de openbare orde in het geding is.

Gemeenten en scholen moeten volgens Asscher steun krijgen bij de aanpak van grensoverschrijdend gedrag door salafistische organisaties. Op die manier wordt geprobeerd te voorkomen dat kinderen van de samenleving worden geïsoleerd. (NRC)