NRC Boeken top-10: de best verkochte boeken van afgelopen week

De boekenredactie laat zich, bij het samenstellen van haar top-10, leiden door de verkoopcijfers van twaalf Nederlandse literaire boekwinkels.

Boekhandel Van Kemenade & Hollaers
Boekhandel Van Kemenade & Hollaers Foto www.libris.nl/vankemenade-hollaers/
 1. Annejet van der Zijl: De Amerikaanse prinses (1)

  De Amerikaanse prinses

  Na haar biografie van prins Bernhard, dook schrijfster en historicus Annejet van der Zijl in het leven van de relatief onbekende Amerikaanse Allene Tew, de peetmoeder van prinses Beatrix. Lees de recensie: Niet te verslaan door het noodlot.

 2. Griet Op de Beeck: Gij nu (6)

  Hoe ik talent voor het leven kreeg

  De verhalen in bundel Gij nu zijn sterk geformatteerd: in vier, heel soms vijf, hoofdstukjes kruipt de Vlaamse schrijfster Griet Op de Beeck in de hoofden van haar personages, schrijvend in de derde persoon, maar met zoveel indirecte rede dat lezers directe toegang krijgen tot hun gevoelslevens.

 3. Hendrik Groen: Zolang er leven is (2)

  Zolang er leven is

  Zolang er leven is betreft het tweede deel het bejaardendagboek van de 85-jarige schrijver Hendrik Groen, die vorig jaar de bestseller schreef Pogingen om het leven te veranderen. Lees de bespreking door Toef Jaeger.

 4. Jan Terlouw: Oorlogswinter (-)

  Wakend over God

  De 14-jarige Michiel wil tijdens de oorlogswinter van 1944-1945 niets liever dan iets betekenen in het verzet. Als hij daar eindelijk de kans voor krijgt, leert hij al snel dat de oorlog misschien spannend lijkt, maar vooral gruwelijk is

 5. H. M. van den Brink: Dijk. Een vergelijking (5)

  Dijk. Een vergelijking

  In de roman en ‘oudemannenboek’ Dijk overdenkt een gepensioneerde man op onverholen nostalgische wijze het leven van de collega met wie hij in 1961 aan een nieuwe baan begon. Lees de recensie: De wereld heeft geen ijkpunten meer.

 6. Amos Oz: Judas (-)

  Schuberts Winterreise

  Kun je ‘verraad’ toegeven wanneer je je eigen zoon er voor hebt opgeofferd? Die vraagt stelt de Israëlische schrijver Amos Oz in zijn nieuwe roman, een kamerspel voor drie ontgoochelde personages.

 7. Menno Wigman: Slordig met geluk (6)

  Slordig met geluk

  Slordig met geluk is de dichtbundel van de voormalig stadsdichter van Amsterdam Menno Wigman. Hij kwam op de intensive care terecht met een mysterieuze hartkwaal, een half jaar nadat hij als stadsdichter afscheid had genomen.

 8. Boris Pasternak: Dokter Zjivago (-)

  Zoektocht naar het paradijs

  Een nieuwe vertaling van Dokter Zjivago laat zien hoe de Russische revolutie een hele beschaving heeft vernietigd en moorden tot iets gewoons maakte. Tot op de dag van vandaag zijn de sporen ervan in Rusland aanwezig.

 9. Julian Barnes: Het tumult van de tijd (8)

  Het tumult van de tijd

  Componist Dmitri Sjostakovitsj (1906-1975) is de hoofdpersoon in deze roman van Julian Barnes (1946). Niet de muziek staat centraal, maar Sjostakovitsj’ relatie met de Sovjet-Russische machthebbers. Lees de recensie: Het grimmige verhaal van Sjostakovitsj had toch meer speelsheid verdiend

 10. Lars Mytting: De man en het hout (7)

  De man en het hout

  De man en het hout is een praktische handleiding voor houtliefhebbers. Dit boek legt uit hoe je hout moet kappen, hakken, stapelen en hoe je hout het best kunt aansteken. Lees hoe NRC-redacteur Hans Nijenhuis leert hoe vuur stoken een kunst is.