NOS neemt in Rio afscheid van Mart Smeets

Smeets verzorgt tijdens de Olympische Spelen het commentaar tijdens de basketbalwedstrijden.

Mart Smeets als presentator tijdens de Olympische Spelen in Londen.
Mart Smeets als presentator tijdens de Olympische Spelen in Londen. Foto Koen Suyk/ ANP

De NOS neemt na de Olympische Spelen in Rio de Janeiro afscheid van haar bekendste televisie- en radiopresentator, dat meldt de omroep op haar website. Mart Smeets was 42 jaar lang het gezicht van NOS Studio Sport. Hij versloeg als presentator, commentator en verslaggever bijna elk groot sportevenement.

NOS Sport-hoofdredacteur Maarten Nooter noemt de 69-jarige Smeets de “beste presentator die dit land heeft gekend”.

Commentaar en verslag van basketbalwedstrijden

Vol ronkende woorden bejubelt Nooter de prestaties van Smeets. Volgens de hoofdredacteur van NOS Sport is een receptie niks voor Smeets; het liefst werkt hij. Zijn afscheidsklus is het verslaan van de basketbalwedstrijden tijdens de Olympische Spelen.

“Iedere dag, op een vaste tijd, de beste wedstrijd en helemaal aan het eind - live - de finale. Letterlijk en figuurlijk dus. Een prachtig podium, met vedetten en sterren. Een podium dat past bij de status van Mart Smeets. Maar ook een buitenkans voor ons, want door het tijdsverschil kunnen we dit keer lekker veel basketbal laten zien. Bij de Spelen valt dat in de concurrentie met andere topsport meestal over de rand”

Het is ook de favoriete sport van de oud-basketballer. Smeets speelde tien jaar bij de Levi’s Flamingo’s Haarlem en kwam tot tien oefenwedstrijden voor het Nederlands Elftal. Naast het commentaar bij basketbalwedstrijden zal Smeets in Rio ook reportages maken en verslag doen van de wielerwedstrijden.

Afscheid niet onverwachts

Het afscheid van Smeets komt niet onverwachts. Hij was sinds de Olympische Spelen van 2012 niet meer in vaste dienst bij de NOS. Daarnaast verdween Smeets in 2014 als gezicht van het populaire tv-programma ‘De Avondetappe’, waarin hij met een goed glas wijn met wielrenners-en volgers de Tour de France etappe besprak.

Door zijn uitgesproken karakter was Smeets zowel zeer geliefd als verguisd. De tv-persoonlijkheid maakte ook naam met tientallen sportboeken.

Lees ook de column van Marcel van Roosmalen: Mart Smeets, een unieke persoonlijkheid