Nederlander die Bayer liet groeien gaat naar Unilever

Marijn Dekkers (59)

Hij vormde Bayer om van chemieconglomeraat tot geconcentreerde farmaceut, en wordt nu president-commissaris bij Unilever.

„Abschied eines Goldjungen”, kopte de anders zo nuchtere Duitse zakenkrant Handelsblatt vrijdag. Het goudhaantje dat afscheid neemt, is de Nederlander Marijn Dekkers die sinds 2010 bestuursvoorzitter is van farmaceut Bayer.

Bayer is een bedrijf met diepe wortels in Duitsland en dan met name in Leverkusen waar het ook de naamgever is van de plaatselijke voetbalclub. Het is nu qua beurswaarde het op één na grootste Duitse bedrijf, na automatiseerder SAP. Dekkers kreeg de afgelopen diverse prijzen als ‘manager van het jaar’ in Duitsland. In de ruim vijf jaar dat hij het bedrijf leidt is hij uitgegroeid tot een van de populairste topmannen van het land.

Dekker presenteerde donderdag zijn laatste jaarcijfers bij Bayer: hij maakte deze week bekend dat hij in april opstapt, en dan voorzitter van de raad van commissarissen wil worden van het Brits-Nederlandse voedingsconcern Unilever.

Net als de afgelopen jaren waren Bayers cijfers voornamelijk een goednieuwsshow. In de vijf jaren onder Dekkers groeide de omzet met bijna eenderde tot 46,3 miljard euro, de nettowinst verdrievoudigde tot 4,1 miljard, en de aandelenkoers is met 86 procent gestegen.

Analisten schrijven dat met name toe aan het feit dat hij de bureaucratie binnen Bayer sterk heeft verminderd. Ook concentreerde hij de activiteiten meer op productie van medicijnen, waardoor het bedrijf veranderde van een tamelijk onoverzichtelijk chemieconglomeraat in een concern met meer focus op farmacie.

Onder Dekkers’ leiding werd plasticdivisie Covestro afgesplitst en nam Bayer in 2014 voor zo’n 12 miljard euro een divisie van de Amerikaanse concurrent Merck over die vooral consumentenmerken produceert, bijvoorbeeld Dr. Scholls.

„Meer innovatie dan administratie”, en „Evolutie in plaats van revolutie” waren in zijn eerste jaren zijn leuzen. Wat overigens ook hielp was dat Dekkers kon voortbouwen op een aantal nieuwe producten dat al voor zijn aantreden werd ontwikkeld.

Zo bezorgde het nieuwe medicijn tegentrombose Xarelto en het oogmedicijn Eylea het concern miljarden euro’s. Bayer zet voor de toekomst onder meer in op genetica.

Waarom stapt hij op nu het net zo goed gaat? In een interview eind vorig jaar met de Financial Times zei Dekkers dat hij meer tijd voor zijn familie wil. Hij heeft drie dochters die in de Verenigde Staten wonen. Hij heeft behalve de Nederlandse ook de Amerikaanse nationaliteit.

In de VS maakte Dekkers, die een veelbelovende tennisloopbaan liet schieten voor een zakelijke carrière, naam. Hij begon daar bij technologieconcern GE; later werd hij directeur bij concurrenten Honeywell en Thermo Electron.

Bij Bayer wordt Dekkers opgevolgd door Werner Baumann, die al 28 jaar bij het concern werkt. „Baumann krijgt een grote erfenis”, volgens Handelsblatt.