Nederland mag rundvlees exporteren naar de VS

Naast Nederland mogen vanuit de EU alleen Litouwen en Ierland rund- en kalfsvlees exporteren naar de VS.

Runderbiefstuk.
Runderbiefstuk. Foto Lex van Lieshout/ANP

Nederland mag rund- en kalfsvlees gaan exporteren naar de Verenigde Staten. Naast Nederland is dat alleen Ierland en Litouwen toegestaan. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) heeft de Amerikaanse markt een exportpotentieel van 10.000 ton kilo vlees, oftewel een waarde van 80 miljoen euro.

Het groene licht werd gegeven nadat de VS in 2014 en 2015 de kwaliteit van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) had doorgelicht. De NVWA moet erop toezien dat het vlees dat wordt geëxporteerd aan alle (strenge) Amerikaanse eisen voldoet. In 1997 deden de VS Europees rundvlees in de ban na de uitbraak van de gekkenkoeienziekte BSE. Daarvoor exporteerde Nederland jaarlijks voor zo’n 25 miljoen euro aan rund- en kalfsvlees naar Amerika.

De VS kondigden in 2014 aan rund- en kalfsvlees uit de EU weer te willen importeren, maar pas nadat er grondige controles waren uitgevoerd. Begin vorig jaar was Ierland het eerste land dat weer werd toegelaten op de Amerikaanse markt. Na Ierland was al door Eurocommissaris Phil Hogan van Landbouw aangekondigd dat Nederland mogelijk snel zou volgen.

Het Nederlandse vlees moet terecht komen in exclusieve restaurants met Europese keukens. Amerikanen staan bekend om hun grote vleesconsumptie. Nederland exporteert naast het vlees als enige EU-land eierproducten naar de VS.

Lees ook een interview met de voorzitter van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV): ‘Vlees is niet onveilig, vlees is een natuurproduct’