Na veel tumult kiest Kosovo nieuwe president

Leden van oppositiepartijen gooiden traangas in het parlement en demonstranten staken benzinebommen af.

Veiligheidsmensen dragen gasmakers in het Kosovaarse parlement nadat leden van oppositiepartijen traangas hadden losgelaten. Zij wilden uitstel van de presidentsverkiezing
Veiligheidsmensen dragen gasmakers in het Kosovaarse parlement nadat leden van oppositiepartijen traangas hadden losgelaten. Zij wilden uitstel van de presidentsverkiezing Foto Visar Kryeziu/ AP

Het Kosovaarse parlement heeft Hashim Thaci, minister van Buitenlandse Zaken, gekozen als nieuwe president. De verkiezing werd overschaduwd doordat leden van oppositiepartijen traangas loslieten in het parlement, zo meldt Reuters. Voor het parlement demonstreerden een paar duizend mensen, een aantal van hen gooide met benzinebommen.

In de eerste twee stemrondes lukte het Thaci niet om de benodigde 61 stemmen te krijgen. In de derde ronde kozen uiteindelijk 71 parlementsleden voor de leider van de Democratische Partij Kosovo en voormalig guerillaleider in de oorlog tegen Servië van 1998-99. Door oppositiepartijen wordt Thaci gehekeld omdat hij niet onafhankelijk genoeg zou zijn voor het presidentschap.

Oproep voor uitstel presidentsverkiezing

Tijdens de stemronde was een aantal oppositieleden niet meer aanwezig; zij waren verwijderd nadat ze traangas hadden losgelaten. Eerder hadden oppositiepartijen aangedrongen om de presidentsverkiezing uit te stellen. Ze zijn het er niet mee eens dat Thaci een overeenkomst heeft gesloten met Servië voor meer autonomie voor de Servische minderheid in het land.

Associatieakkoord met de EU

Deze overeenkomst met Servië was een belangrijke voorwaarde voor het associatieverdrag dat Kosovo eind oktober sloot met de Europese Unie. De EU wil hiermee de welvaart vergroten in het straatarme Kosovo. Dit stabilisatie- en associatieakkoord werd niet door de afzonderlijke EU-landen gesloten waardoor de nationale parlementen zich hierover niet hoeven uit te spreken.

Thaci is de komende vijf jaar president van Kosovo. Hij vervult voornamelijk een ceremoniële functie.