Onderzoek naar seksuele uitbuiting van meisje in azc

Een minderjarig meisje in het kamp voor asielzoekers bij Nijmegen zou door haar moeder zijn geprostitueerd.

Een (willekeurige) asielzoeker in noodopvang Heumensoord.
Een (willekeurige) asielzoeker in noodopvang Heumensoord. Foto Jerry Lampen / ANP

De politie doet onderzoek naar seksuele uitbuiting van een minderjarig meisje in het Nijmeegse vluchtelingenkamp Heumensoord. Het Irakese meisje zou door haar moeder zijn aangeboden voor seks. Dat bevestigt de politie tegenover NRC.

Er zijn vooralsnog geen aanhoudingen verricht in de zaak. Moeder en dochter verblijven volgens een woordvoerder van de gemeente Nijmegen inmiddels niet meer in Heumensoord, maar zijn elders opgevangen.

In het vluchtelingenkamp spreken meerdere asielzoekers over geruchten over het Irakese gezin, met meerdere jonge dochters. Het gezin viel op doordat er continu jonge mannen bij hen naar binnen liepen. De moeder zou ruzie hebben met andere asielzoekers. Volgens een vriend van het gezin, Ghazan Altememe (28), zijn er daarom verhalen „verzonnen” over prostitutie om het gezin weg te krijgen.

‘Opvangcentra niet altijd veilig’

Seksuele uitbuiting van asielzoekerskinderen komt vaker voor in en rondom asielzoekerscentra, zegt Ineke van Winden van het Centrum tegen Kinderhandel en Menshandel (CKM). Deze organisatie valt onder behandelcentrum Fier, dat onder meer minderjarigen opvangt die slachtoffer worden van mensenhandel.

„Opvangcentra zijn niet altijd veilig”, stelt Van Winden van het CKM. „Mensen zitten met z’n allen op een kluitje en hebben niks te doen. Ze hebben op reis hier naartoe veel meegemaakt, zijn soms mishandeld of misbruikt. Al hun grenzen zijn overschreden. Daardoor kunnen dit soort uitwassen ontstaan.”

Ook komt het volgens Van Winden voor dat vluchtelingen een schuld hebben uitstaan bij een mensensmokkelaar. „Hierdoor kan de wanhoop zo groot worden dat mensen alle grenzen overschrijden om geld te verdienen.”

CoMensha, het landelijk meldpunt voor slachtoffers van mensenhandel, kent meerdere gevallen van misbruik rondom asielzoekerscentra. Soms zijn er minderjarigen bij betrokken. „Wij worden regelmatig benaderd door het Centraal Opvangorgaan Asielzoekers met vragen over soortgelijke casussen”, zegt woordvoerder Rosa Warmerdam. Volgens haar zijn vluchtelingen extra kwetsbaar voor mensenhandel. Daarom verzorgt CoMensha trainingen aan COA-medewerkers in het herkennen van signalen.

Kritiek op de omstandigheden

Het COA was zelf de afgelopen twee dagen niet bereikbaar voor commentaar. Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie, waar het COA onder valt, laat weten niet vooruit te willen lopen op het politieonderzoek en licht toe dat er aan alle asielzoekers voorlichting wordt gegeven over „seksuele gezondheid”. Ook zijn er „weerbaarheidstrainingen”.

In noodopvang Heumensoord worden 3.000 vluchtelingen opgevangen in tenten en paviljoenen. Al vanaf de opening is er kritiek op de omstandigheden. De Nationale Ombudsman en het College voor de Rechten van de Mens brachten onlangs een rapport uit waarin zij stellen dat de opvang schadelijk is voor de veiligheid en gezondheid van mensen. Ook kwamen berichten naar buiten over homo’s die werden lastiggevallen in het kamp. De gemeente Nijmegen heeft al gezegd dat het kamp op 1 juni definitief dicht gaat.