Celkern op de foto: kernporiën lijken wel te ademen

J. Mahamid and J. Plitzko, MPI voor Biochemie

Zo ziet een menselijke celkern eruit als je er plakjes van 0,0003 millimeter dik van snijdt. Het ingekleurde beeld (Science, 26 februari) is gemaakt met een verbeterde techniek voor cryo-elektronenmicroscopie, waarbij biologisch materiaal eerst wordt diepgevroren. Het toont de celkernwand (de kernmembraan). Voor het eerst is te zien dat de kernporiën (paars) in één membraan niet hetzelfde zijn. „Ze gaan open en dicht, alsof ze ademen”, zegt Jürgen Plitzko (Max Planck Instituut voor Biochemie). Ook bleken de vezels te zien in de ‘lamina’ onder de kernmembraan, die de celkern stevigheid geeft (maar niet op het beeld hierboven). Voor losse eiwitten of virussen werkte cryo-EM al enkele jaren prachtig, bij hele cellen tot nog toe niet in zulk detail.(NRC)