Markthal in de Stopera, openbare straat of tuin?

Beeld XML/3D studio prints

Over twee jaar zou de begane grond van het stadhuis zomaar eens een markt kunnen zijn. Of een openbare straat. Nadat de gemeente afgelopen september een oproep deed ideeën in te sturen om de leegstaande begane grond van de Stopera anders in te vullen, zijn nu uit alle 180 inzendingen drie potentiële opties gekomen. Rond de zomer kiest de gemeente één optie uit, die dan verder wordt uitgewerkt.

Niet de hele begane grond wordt verbouwd, het gaat vooral om ruimtes die amper gebruikt worden, zoals de drie trouwzalen, een filmzaal en de binnenstraat en -tuin, gezamenlijk ter grootte van anderhalf voetbalveld. In de eerste optie veranderen deze ruimtes in een grote, open markthal. Zo wordt ook de markt op het Waterlooplein er meer bij betrokken. In de tweede optie blijven de ruimtes wel afzonderlijk in gebruik, met een grote openbare binnentuin als rustpunt in het centrum. In het derde voorstel wordt de ruimte tussen de Nationale Opera en Ballet en het stadhuis opengebroken. Van de Amstel naar het Waterlooplein komt dan een openbare straat. Als laatste optie worden alleen minimale renovaties uitgevoerd. „Maar”, zegt Guido Wallagh van projectbegeleider Inbo, „die laatste optie voldoet niet echt aan de eis om het gebouw beter en eigentijdser te maken.”

Concrete verandering verwacht Wallagh vanaf 2017. Tot die tijd zullen in de ruimtes pop-up initiatieven komen, zoals tentoonstellingen.