Marijn van Kreij wint prijs ABN Amro

Marijn van Kreij, Untitled, 2008.
Marijn van Kreij, Untitled, 2008. foto Marijn van Kreij

Beeldend kunstenaar Marijn van Kreij is de winnaar van de ABN AMRO Kunstprijs 2016, een stimuleringsprijs voor talentvolle kunstenaars in Nederland. De prijs bestaat uit een bedrag van 10.000 euro, een tentoonstelling met publicatie in de Hermitage Amsterdam en een presentatie op het hoofdkantoor van ABN Amro. Ook zal een werk van Van Kreij worden aangekocht voor de kunstcollectie van de bank.

Marijn van Kreij (Middelrode, 1978) studeerde aan de St.Joost in Breda en de Rijksakademie. De afgelopen jaren maakte hij naam met een veelzijdig oeuvre van tekeningen en schilderingen op papier, objecten en installaties, die gaan over thema’s als authenticiteit en originaliteit. Het kopiëren van bestaande beelden speelt in zijn werk een belangrijke rol: Van Kreij werkt met fotografie en scanners, maar gebruikt ook readymades en bestaande tekstfragmenten. Zo verdubbelde hij bekende beelden van kunstenaars als Picasso of Malevitsj tot nieuwe abstracte composities.

De jury noemt Van Kreij „een van de meest interessante en veelbelovende kunstenaars” van zijn generatie. Volgens de jury is zijn werk enerzijds sterk gevormd door de tijdsgeest, „waar middels digitale technieken het onderscheid tussen origineel en kopie niet langer bestaat”. Anderzijds is de uitvoering van zijn werk bijna ambachtelijk te noemen.

De ABN AMRO Kunstprijs wordt voor de zesde keer uitgereikt. De vorige winnaar was Melvin Moti.