Lage olieprijs: verlies voor Fugro maar winst voor Vopak

Bodemonderzoeker Fugro heeft in 2015 opnieuw fors te lijden gehad van de lage olie- en gasprijs. Het bedrijf boekte een verlies van 372,5 miljoen euro over het afgelopen jaar. Een jaar eerder was er ook al een verlies van 458,9 miljoen euro.

Op de activiteiten die het ingenieursbureau verricht voor de offshore-industrie, Subsea Services, werd een bedrag van 321,5 miljoen euro afgeschreven. Bestuursvoorzitter Paul van Riel sprak in een reactie van een neergang van zijn belangrijkste markt, olie- en gasdiensten, „die zijn weerga niet kent”.

Omdat er bij de lage olieprijs van rond de 35 dollar per vat, geen geld valt te verdienen, schorten de oliemaatschappijen nieuwe projecten massaal op. Fugro probeert de storm uit te zitten door alle nadruk te leggen op „het huishoudboekje”, zoals een woordvoerder zei.

Door fors te snijden in de kosten en onderdelen af te stoten was de kasstroom met 314,7 miljoen aanzienlijk positiever dan een jaar eerder, toen die 42,5 miljoen bedroeg. Beleggers beloonden dit beleid na opening van de beurs, met een koerssprong van bijna 30 procent.

Voor tankopslagbedrijf Vopak betekent de oliecrisis vooral goed nieuws. Door de lage olieprijs maken de raffinaderijen in Europa weer goede winsten, waardoor de oliehandel toeneemt. Daarnaast is de bezettingsgraad van de opslagtanks in Azië het afgelopen jaar verbeterd.

Bestuursvoorzitter Eelco Hoekstra benadrukte dat de vraag in China nog steeds groeit. De omzet van het opslagbedrijf dat dit jaar 400 jaar bestaat, steeg 5 procent naar 1,38 miljard euro. De nettowinst sprong 11 procent om hoog. Ook het aandeel Vopak boekte vrijdagochtend een winst van ruim 4 procent.