Koraalrif lijdt onder zuur

Koraalrif groeit weer aan als de verzuring van het oceaanwater wordt teruggedraaid. Dat blijkt uit een proef in de Great Barrier Reef in Australië, gepubliceerd in Nature (25 februari).

Wereldwijd is de staat van koraalrif erg achteruitgegaan, maar de bijdrage van de diverse oorzaken (visserij, vervuiling, opwarming, verzuring) is moeilijk te ontvlechten. Vast staat dat door de toegenomen uitstoot van CO2 de oceanen meer van dit gas zijn gaan opnemen. Het heeft het water wereldwijd gemiddeld een klein beetje zuurder gemaakt. Dat beperkt weer de beschikbaarheid van carbonaat, een molecuul dat nodig is voor de groei (verkalking) van koraalrif.

De internationale groep wetenschappers selecteerde in de Great Barrier Reef een stukje rif (One Tree Reef) waar bij eb geen oceaanwater overheen stroomt. In dit stukje bevonden zich twee lagunes, waarvan de ene 30 centimeter hoger ligt dan de andere. Water stroomt dus van de ene in de andere lagune, en loopt daarbij over een rifplateau. De onderzoekers lieten dagelijks 15 kubieke liter oceaanwater van de ene naar de andere lagune lopen, gedurende 22 dagen. Het water was minder zuur gemaakt, tot pre-industrieel niveau. En er was kleurstof aan toegevoegd. Aan begin en eind van de stroom bepaalden de onderzoekers hoe zuur het water was en hoeveel kleurstof erin zat. Hieruit konden ze afleiden of er sprake was van verkalking, dus groei van het rif. Dat bleek inderdaad het geval.