Tegenstanders Rubio en Cruz vallen Trump aan in chaotisch debat - zijn ze te laat?

Met Super Tuesday in het vooruitzicht – waar in veertien staten kiesmannen te vergaren zijn – pakten Rubio en Cruz Trump hard aan.

Het Republikeinse debat in Houston was chaotisch en verzandde in verhitte discussies tussen senator Marco Rubio, koploper Donald Trump en senator Ted Cruz.
Het Republikeinse debat in Houston was chaotisch en verzandde in verhitte discussies tussen senator Marco Rubio, koploper Donald Trump en senator Ted Cruz. Foto David J. Phillip / AP

Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump kreeg het vannacht in een chaotisch debat zwaar te verduren van tegenstanders Marco Rubio en Ted Cruz die hopen de opmars van de koploper te stuiten.

De Republikeinse partijtop is in paniek, schreef onze correspondent Guus Valk gisteren in NRC. De partij had nooit verwacht dat Trump zover zou komen in de Republikeinse voorverkiezingen. De opmars van de vastgoedmagnaat lijkt niet te stuiten na zijn overwinningen in New Hampshire, South Carolina en Nevada.

Met Super Tuesday in het vooruitzicht - waar in veertien staten kiesmannen te vergaren zijn - pakten Rubio en Cruz Trump hard aan. Het was immers de laatste kans om voor dinsdag de grote afstand met de koploper in te halen voordat dat niet meer lukt. En dit leidde tot chaotische taferelen op het podium.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Het is de Republikeinen eindelijk menens met Donald Trump. Een paar dagen voor Super Tuesday realiseren ze zich pas dat hij de favoriet is.
Twitter avatar apjvalk Guus Valk Dit debat loopt helemaal uit de hand. Cruz, Rubio en Trump schreeuwen minuten door elkaar heen, geen enkele sturing meer door Wolf Blitzer

Rubio slijpt messen voor Trump

Rubio, de senator uit Florida, wordt gezien als de kandidaat die volgens de partijtop de meeste kans heeft in de algemene verkiezingen in november. (Ondanks dat hij tot nu toe in geen enkele staat gewonnen heeft) Om die positie te consolideren viel Rubio vrijwel meteen Trump hard aan op zijn immigratieplannen en het feit dat hij in jaren tachtig buitenlandse werknemers inhuurde voor zijn vastgoedprojecten. “Dat was 38 jaar geleden”, zuchtte Trump. “Volgens mij ben ik de enige op dit podium die ooit mensen heeft ingehuurd. Duizenden werknemers. Jij hebt nog nooit iemand moeten inhuren”, viel de vastgoedmagnaat de senator uit Florida aan.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Rubio’s aanvallen op Trumps zakelijke verleden zijn goed en terecht. Toch komt Trump ermee weg. Onderbreekt, en steekt een eigen monoloog af

De hele avond probeerde Rubio in te hakken op Trump. Dat leidde tot verhitte discussies - waar de kandidaten elkaar nauwelijks lieten uitspreken - over hoe de vastgoedmagnaat Obamacare zou vervangen met een nieuw zorgstelsel. Gevraagd om details herhaalde Trump meerdere malen de vage omlijningen van zijn plannen. Rubio, die zelf een maand geleden klappen kreeg vanwege het herhalen van zijn campagnespreuken, probeerde Trump op dezelfde manier te beschadigen.

In een van de felle discussies, probeerde Rubio Trump zelfs af te schilderen als een louche zakenman die zonder zijn zakenimperium op straat goedkope horloges zou verkopen.

Rubio en Cruz haalden een Democratische tactiek uit 2012 te voorschijn door van Trump te eisen dat hij zijn belastingaangiftes publiek maakt. In een ietwat ironische zet viel de voormalige Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney eerder deze week Trump hier op aan. Tijdens Romneys campagne in 2012 beschuldigde de toenmalige leider van de Democraten in de Senaat, Harry Reid, hem ervan belastingen te hebben ontdoken.

Cruz onderscheidt zich van Trump

Ook Cruz viel Trump aan op het feit dat hij geen echte conservatieve Republikein zou zijn, omdat de zakenman in het verleden Democratische politici steunde met donaties. “Ik heb jou ook gesteund”, kaatste Trump terug. De senator uit Texas probeerde Trump af te schilderen als een geestverwant van Hillary Clinton vanwege zijn liberale uitspraken in het verleden. Eerder deze maand zei de New Yorkse zakenman dat hij in het Midden Oosten-conflict een neutrale bemiddelaar wilde zijn om zo de beste vredesovereenkomst te sluiten. Zowel Cruz als Rubio benadrukten in dit debat daarom hun pro-Israël standpunten, een belangrijke peiler voor de Republikeinse kiezer.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Ook Cruz kiest nu voor de aanval op Trump. ‘Where was Donald [on immigration]? He was firing Dennis Rodman on Celebrity Apprentice.’
Twitter avatar apjvalk Guus Valk Wow. Rubio is los.

Carson niet zichtbaar

Neurochirurg Ben Carson was tijdens dit debat bijna even afwezig als in de voorverkiezingen en peilingen. De kandidaat schitterde enkel door te benadrukken dat hij - net als in vorige debatten - te weinig spreektijd kreeg. “Kan iemand mij even aanvallen”, grapte Carson in het tweede uur van het debat. Ondanks dat Carson tot nu toe maar weinig stemmen heeft kunnen veroveren, liet hij gisteren weten niet van plan te zijn om uit de race te stappen.

John Kasich, de gouverneur van Ohio, hield zich grotendeels afzijdig van de chaos op het podium. Hij schilderde zich met zijn standpunten over immigratie, het homohuwelijk en buitenlandbeleid af als de gematigde kandidaat en het redelijke alternatief voor het conservatieve gedachtegoed van Cruz en Rubio en het populisme van Trump.

Wat is Super Tuesday?

Texas is aankomende dinsdag de grote prijs voor de Republikeinse kandidaten. Op Super Tuesday gaan kiezers naar de stembus of hun caucus in de staten Alabama, Arkansas, Georgia, Massachusetts, Minnesota, Oklahoma, Tennessee, Texas, Vermont, Colorado, Alaska, Wyoming en Virginia. In Texas zijn de meeste kiesmannen te winnen: 155. In totaal zijn er die dag meer dan zeshonderd te winnen. Op dit moment heeft Trump 82 kiesmannen, Cruz zeventien en Rubio zestien.

Wat is zo super aan Super Tuesday? CNN legt het uit:

Volgens NRC-correspondent Guus Valk is het niet duidelijk of de opmars van Trump te stuiten valt op Super Tuesday, schreef hij eerder in NRC. Waarschijnlijk zal geen van de andere kandidaten uit de race stappen na dinsdag, wat er voor zorgt dat er geen één duidelijke sterke tegenstander kan opstaan om het op te nemen tegen de populistische zakenman. Elk van de kandidaten denkt nog steeds kans te hebben om Trump te verslaan als ze maar lang genoeg in de race blijven. Valk:

En Trump blijft maar winnen. Nu zijn het al drie van de vier staten, en peilingen laten zien dat hij voorligt in de meeste staten die op Super Tuesday aan de beurt zijn. De Republikeinse partij lijkt niet bij machte de energie uit de campagne van Trump te halen. Het is twijfelachtig of het uitstappen van bijvoorbeeld Ted Cruz de campagne van Marco Rubio helpt – een groot deel van zijn achterban zal naar Trump overstappen. Zo lijkt zich een nachtmerrie-scenario voor de partijelite te ontvouwen. Zonder plan en zonder enig initiatief kijken ze toe hoe Trump hun partij verovert. De miljardair zelf zei daar vannacht vol zelfvertrouwen over: “Dit worden twee mooie maanden. Maar misschien hoeft het niet zo lang te duren.”

Hoewel Ted Cruz als senator Texas vertegenwoordigt is het ondanks gunstige peilingen nog onzeker of hij Donald Trump daar kan aftroeven.

Houdt thuisstaat Texas senator Ted Cruz drijvende?