Kesha is vleugellam na jaren van strijd

Steun voor Kesha Alleen vrouwelijke popnamen nemen het voor haar op, waar blijven de mannen? De kritiek op de ongelijkheid is hard.

Kesha, vorige week na het verlaten van de rechtbank in New York.
Kesha, vorige week na het verlaten van de rechtbank in New York. Foto AP/Mary Altaffer

‘Ik pak dit moment graag om mijn support voor Kesha uit te spreken”, zei zangeres Adele woensdagavond toen ze de prijs voor Beste Zangeres in ontvangst nam bij de Brit Awards 2016. Daarmee was ze de zoveelste vrouwelijke popster die zich de afgelopen dagen achter popzangeres Kesha schaarde. Lady Gaga liet via Twitter weten onder de indruk te zijn van „Kesha’s moed”. Taylor Swift maakte een bedrag van 250.000 dollar over om te helpen „in deze moeilijke tijd”. Onder de naam #FreeKesha uiten fans op sociale media hun sympathie.

Vorige week vrijdag hoorde partypopzangeres Kesha (28) huilend de rechter in New York aan: ze mocht niet onder haar exclusieve contract bij Sony Music uit, hoewel daarin staat dat ze moet samenwerken met producer Dr. Luke die ze beschuldigt van fysiek, emotioneel en verbaal misbruik. Volgens haar contract met Kemosabe Records, het Californische muziekbedrijf van de producer dat valt onder Sony, is Kesha nog verplicht vier albums te maken. Het geclaimde misbruik was niet voldoende bewezen. Volgens de rechter zou Sony „onherstelbaar lijden” als de zangeres haar contract niet uitzat.

De rechtszaak die de in Los Angeles geboren en in Nashville getogen Kesha aanspande tegen producer Dr. Luke en haar platenlabel loopt sinds oktober 2014. Een volgende zaak dient in mei. Kesha, die als Ke$ha in 2010 haar intrede deed in de hitlijsten, werd als tiener in Nashville door Dr. Luke ontdekt na het horen van een demo-opname. Op haar achttiende tekende ze – redelijk naïef – een onwaarschijnlijke wurgdeal, een multi-albumcontract. Ze maakte, met die Dr. Luke, drie albums.

Lukasz ‘Dr. Luke’ Gottwald (42), een veelgevraagd hitproducer die mee bouwde aan carrières van onder anderen Katy Perry en Kelly Clarkson, ontkent alle beschuldigingen. Dinsdag doorbrak hij de stilte. In diverse berichten op Twitter zei hij dat hij vele jaren met Kesha bevriend was geweest en dat ze als „zijn kleine zus was”. Ook zei hij dat Kesha de verschrikkelijk aantijgingen tegen hem onder ede al had ontkend.

Hij doelde op de getuigenverklaring uit 2011 waarin Kesha ontkent drugs toegediend te hebben gekregen en een „intieme relatie” met Luke gehad te hebben. Die getuigenis is onder bedreiging afgegeven, zegt Kesha op haar beurt. Volgens haar advocaat Mark Geragos dreigde Dr. Luke de levens van Kesha en haar familie kapot te maken als ze zijn seksuele misbruik niet geheim zou houden.

Het feit dat enkel grote vrouwelijke popnamen de zangeres openlijk steunen, is opmerkelijk. Waarom spreken artiesten als Justin Bieber, Coldplay, Justin Timberlake of Bruno Mars zich niet uit over deze zaak over mogelijk misbruik van machtsverhoudingen in wat ook hun muziekindustrie is?

Seksisme, discriminatie; de kritiek op de ongelijkheid is loeihard. En ook de harde (zakelijke) houding van Sony tegenover hun duidelijk ongelukkige artieste die een onmiskenbare noodkreet uitzendt, is opmerkelijk. Waarom toch die dubbele maatstaf? Nog niet lang geleden mocht van Sony het ongelukkige boybandlid Zayn ‘zomaar’ uit de succesgroep One Direction stappen.

Of Kesha’s beweringen kloppen of niet; onomstotelijk is hoe vleugellam de popzangeres nu is na haar jaren van strijd. Haar carrière is in een impasse, ze heeft last van depressies en ze ontwikkelde een eetstoornis waarvoor ze werd opgenomen. Die gevoelens van uitbuiting, gecombineerd met het dealen met de hoge druk in de schijnwerpers zagen we eerder. De gezondheidsissues van overleden sterren Amy Winehouse en Whitney Houston waren overduidelijk. De ontspoorde Britney Spears overleefde haar tienersucces maar net.

Wel is Kesha dankbaar dat andere entertainers bewust hun eigen carrière op het spel zetten om haar te steunen, zei ze in een emotionele dankbetuiging op Facebook. Ook zei ze best met Sony te willen blijven werken. „Als ze het juiste doen en alle banden verbreken die me verbinden aan mijn misbruiker.”