Kameroense leger brengt zware slag toe aan Boko Haram

Bij de gevechten kwamen 92 militanten van Boko Haram om, 850 burgers werden bevrijd.

Nigerianen in een vluchtelingenkamp, op de vlucht geslagen voor Boko Haram.
Nigerianen in een vluchtelingenkamp, op de vlucht geslagen voor Boko Haram. Foto Utomi Ekpei/ AFP

Het leger van Kameroen zegt dat het 92 militanten van Boko Haram heeft gedood. Daarnaast hebben ze 850 dorpelingen bevrijd uit de handen van de terreurgroep, zo meldt Reuters. De operatie werd uitgevoerd in samenwerking met strijdkrachten uit Nigeria.

In het Nigeriaanse dorpje Kusmhe, vlakbij de grens met Kameroen, kwam het tot hevige gevechten met Boko Haram.

Hulp van Amerikaanse militairen

Volgens Issa Tchiroma Bakary, de Kameroenese minister van Communicatie, kwamen er twee militairen om het leven bij een mijnexplosie. Vijf andere soldaten raakten gewond. Het leger vond een grote hoeveelheid aan wapens, munitie en een kleinschalige fabriek voor het maken van mijnen. De Nigeriaanse autoriteiten hebben nog niet bevestigd of deze militaire operatie heeft plaatsgevonden en hoeveel mensen hierbij zijn gedood.

Eerder op vrijdag heeft het Amerikaanse commandocentrum in Afrika aan Washington gevraagd om de inzet van meer militaire adviseurs. Dit op verzoek van de Nigeriaanse overheid. De VS stuurden in oktober ongeveer driehonderd militairen die in Kameroen en Nigeria helpen bij surveillance- en inlichtingenoperaties. De Amerikaanse militairen vechten niet tegen Boko Haram.

Het Amerikaanse leger beschouwt Boko Haram als de meest gevaarlijke en extremistische groepering in de wereld. In de afgelopen zes jaar zou de beweging, die trouw heeft gezworen aan Islamitische Staat, ongeveer vijftienduizend mensen hebben vermoord. Honderdduizenden burgers zijn op de vlucht geslagen voor het geweld en de ontvoeringen van Boko Haram, velen leven in vluchtelingenkampen in de omgeving.