Hilarische seventies radioparodie

Oogopslag, vingerknip, hoofdknik, glimlachje – de genialiteit van de voorstelling Effi Briest schuilt in de speldetails. Hier toont een zestal formidabele Duitse acteurs zich meester in de komische timing, met perfect gedoseerd effect op de vierkante millimeter. Hun ijzersterke acteerwerk maakt de voorstelling tot een volmaakte, verrassend rijke komedie.

Dat is knap, want Effi Briest – Allerdings mit anderem Text und auch anderer Melodie, zoals de hele titel luidt, is ook een volbloed parodie.

Regisseursduo Clemens Sienknecht en Barbara Bürk werkten Theodor Fontanes zedenroman om tot een radioshow, compleet met jingles, nieuws, reclame en zelfs het weer. Het publiek is te gast bij Radio Briest – „softrock, softpop, non-stop” – in een studio in hyperrealistische jaren-zeventigstijl. Hier volgen we Effi’s 19de-eeuwse overspelavonturen, opgelezen en nagespeeld door een stel amateuristische radiomakers in een hilarische mengeling van hoorspel, literair theater en jukebox-musical.

De plot van de Duitse Anna Karenina laat zich kort samenvatten: levenslustig meisje trouwt saaie baron, valt voor bronstige majoor en wordt betrapt. De baron doodt de majoor en verstoot Effi, die terug in de genade van haar ouders vredig sterft, na hem royaal te hebben vergeven.

Met verrukkelijke verkleedpartijtjes en mooi meerstemming gezongen anachronistisch liedrepertoire (van de Beach Boys tot Prince) benadrukken de acteurs kitsch en kolder van de roman. Tegelijk weten ze je toch voor de personages in te nemen, zowel die uit de roman als in de studio. Vooral Michael Wittenborn maakt hier indruk. Zijn oudere, tikje sneue radionerd in leren gilet is even innemend als irritant zelfgenoegzaam, en hij is onverminderd geraffineerd-geestig in talloze bijrollen.

Regisseur Sienknecht (ook een voortreffelijk acteur) overstijgt zijn leermeester Marthaler. Laat die een theatraal effect vaak verdampen in chaos, de doordachte, strak geleide en knap compacte vorm van Effi Briest garandeert honderd verrukkelijke minuten komische hoogspanning.