Hevige bombardementen in Syrië voor ingaan wapenstilstand

De VN-Veiligheidsraad heeft op vrijdagavond alle partijen opgeroepen om zich te houden aan het staakt-het-vuren.

De totaal verwoeste stad Homs in centraal Syrië.
De totaal verwoeste stad Homs in centraal Syrië. Foto Hassan Ammar/ AP

Een paar uur voordat het staak-het-vuren ingaat, plaatselijke tijd om 0.00 uur (Nederlandse tijd 23.00 uur), zijn er nog talloze bombardementen uitgevoerd op de voorsteden van de Syrische hoofdstad Damascus en in het noordelijke gedeelte van Aleppo. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, dat zich baseert op informatie van activisten in het land, zitten er het Russische gevechtsvliegtuigen achter.

De Russen zouden in totaal zestig bombardementen hebben uitgevoerd. In Douma, een voorstad van Damascus zijn acht mensen omgekomen, waaronder vier kinderen.

De vijftien leden van de VN-Veiligheidsraad hebben vrijdagavond unaniem aan alle strijdende partijen in Syrië geëist om zich aan het bestand te houden, zo meldt Reuters. De VN-gezant voor Syrië, Staffan de Mistura liet weten dat hij op 7 maart, wanneer het staakt-het-vuren- wordt nageleefd, de vredesbesprekingen wil hervatten.

Aan de oorlog in Syrië lijkt geen einde te komen. Wat is er nu precies aan de hand? Lees hier de tien vragen over Syrië die je niet durfde te stellen

Bestand blijft fragiel

Eerder op vrijdag hebben 97 groeperingen van de Syrische oppositie ingestemd met een staakt-het-vuren van twee weken. Deze wapenstilstand is een overeenkomst tussen de Verenigde Staten en Rusland. Wanneer de partijen zich daadwerkelijk houden aan deze tijdelijke wapenstilstand is dat voor het eerst in de vijf jaar durende oorlog in Syrië.

Het bestand is wel fragiel omdat radicale islamistische partijen als Al-Nusra en Islamitische Staat niet betrokken zijn bij de deal. Abu Mohammed al-Golani, de leider van Al-Nusra- de Syrische tak van Al-Qaeda-, heeft laten weten dat zijn strijders doorgaan met vechten tegen het regime van Assad. Ook de Russische president Vladimir Poetin maakte bekend dat zijn land “terroristische organisaties” zal blijven aanvallen.

‘Rebellen zoveel mogelijk terugdringen’

Een woordvoerder Ban Ki-moon, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, liet ook op vrijdagmiddag weten dat er sprake is van een geweldstoename in Syrië.

“Het is tragisch, maar helaas niet verrassend”.

Volgens Rami Abdel Rahman, hoofd van het Syrisch Observatorium, heeft het er alle schijn van dat vooral Rusland en het Syrische regime ervoor willen zorgen dat de rebellen zoveel mogelijk worden teruggedrongen voordat het staak-het-vuren ingaat, zo liet hij weten aan AFP. Donderdagnacht waren er ook hevige bombardementen in de provincie Homs en Aleppo en in Ghouta, een voorstad ten oosten van Damascus.

Turkije ziet niet af van bombardementen op Syrische Koerden

Een hoge Turkse functionaris liet weten dat zijn land niet afziet van bombardementen op de Syrisch-Koerdische YPG. Dat hangt “af van de situatie op de grond”. Turkije vreest dat de YPG, gesteund door zowel de Verenigde Staten als Rusland, het hele noorden van Syrië veroverd waardoor er een de-facto Koerdische staat ontstaat langs de Turkse grens. De YPG werkt nauw samen met de Turks-Koerdische PKK die zowel in Turkije als in het westen verboden is.

Humanitaire organisaties willen het staak-het-vuren in Syrië aangrijpen om inwoners in de belegerde steden te voorzien van voedsel en medicijnen.