‘Geen wapens aan Saoedi-Arabië’

Een wapenembargo tegen Saoedi-Arabië is niet waarschijnlijk. De belangen zijn te groot.

Foto EFE/STR
Foto EFE/STR

Het Europees Parlement heeft donderdag formeel opgeroepen tot een wapenembargo tegen Saoedi-Arabië vanwege de mensenrechtenschendingen die dat land begaat in Jemen. De motie volgt op een VN-onderzoek, dat vorige maand „wijdverspreide en systematische” Saoedische bombardementen op burgerdoelen zoals ziekenhuizen en scholen constateerde. Sinds een coalitie onder Saoedische leiding vorig jaar maart in Jemen intervenieerde, zijn er 7.000 slachtoffers gevallen.

De resolutie is niet bindend, maar tekent het toenemend ongemak in Europa over Saoedi-Arabië. Een petitie die tot een Europees embargo oproept werd tot nu toe 740.000 keer getekend.

Tot de grootste Europese wapenleveranciers aan Riad behoren Duitsland, Frankrijk en vooral het Verenigd Koninkrijk, waar Labour de regering-Cameron fel aanvalt op de exportvergunningen ter waarde van bijna 3,8 miljard euro die vorig jaar werden verstrekt voor de export van wapens naar Saoedi-Arabië. Nederland gaf in 2014 voor 1,46 miljoen euro aan exportvergunningen af. D66 en SP pleitten voor een Nederlands wapenembargo, maar de regering wil dat alleen in EU-verband overwegen.

Volgens de resolutie van het Europarlement, aangenomen met 359 tegen 212 stemmen, zijn leveranties aan de Saoediërs in strijd met de Gedragscode die de EU zich in 2008 heeft opgelegd, en met het Wapenhandelsverdrag van de VN. In beide overeenkomsten beloven landen geen wapens te verkopen aan landen die mensenrechten schenden.

Dat het tot een embargo komt, is ondertussen onwaarschijnlijk. Voor Europese regeringen en NAVO-bondgenoot de Verenigde Staten blijft Saoedi-Arabië een belangrijke partner in de strijd tegen IS. De belangen van de Europese defensie-industrie zijn er groot, en contracten kunnen niet zomaar worden verscheurd.

De afgelopen weken lobbyden Saoedische diplomaten intensief tegen het embargo. Zo stuurde de ambassadeur in Brussel een brief aan Europarlementariërs waarin hij de interventie in Jemen verdedigde als het antwoord op agressie van Iran en de vraag van het westen om Saoedische hulp bij de strijd tegen terrorisme.

Lees ook: Wat moeten we met Saoedi-Arabië?