FIFA kiest Zwitser Gianni Infantino als nieuwe voorzitter

De FIFA krijgt opnieuw een Zwitser aan het hoofd, nadat die enigszins verrassend de Bahreinse topfavoriet sjeik Salman versloeg.

Foto Oliver Morin/AFP

De FIFA krijgt opnieuw een Zwitser als voorzitter. Tijdens een speciaal congres werd de 45-jarige Gianni Infantino enigszins verrassend verkozen als opvolger van de in ongenade gevallen Sepp Blatter.

Er waren in Zürich twee stemrondes nodig voor de 207 FIFA-landen om eruit te komen. Al in de eerste ronde kreeg Infantino meer stemmen dan de vooraf favoriet geachte Bahreinse sjeik Salman (88 om 85), maar het was nog niet genoeg om aan de benodigde tweederde meerderheid te komen. In de tweede ronde, waarin de winnaar slechts meer dan de helft van de stemmen nodig had, kreeg Infantino er wel genoeg; 115, waar er 104 nodig waren.

Infantino is bekend bij het grote publiek als de man die vaak de loting verrichte voor Champions League- en Europa Leaguewedstrijden. Hij was als secretaris-generaal lang de rechterhand van Michel Platini bij de UEFA. De van oorsprong advocaat spreekt vijf talen vloeiend.

Lees ook een profiel van Gianni Infantino: Bedrijfsleider van de UEFA, kind uit Sepp Blatters kanton

Kleine kandidaten, grote rol

In totaal hadden zich vijf kandidaten gemeld. Eén van hen, de Zuid-Afrikaan Tokyo Sexwale, trok zich al tijdens de verplichte toesprakenronde terug. Van de andere vier konden de Fransman Jérôme Champagne en de Jordaanse prins Ali geen rol van betekenis spelen. Zij kregen in de eerste stemronde respectievelijk 7 en 27 stemmen.

Toch waren de twee mannen wel degelijk belangrijk voor de uitkomst van de verkiezingen. Ongewild of niet stapten hun aanhangers in de tweede stemronde grotendeels over naar Infantino, die daardoor de winst kon vieren. Zo werd het toch weer een Europeaan, ondanks de afkeer van de andere werelddelen van de in hun ogen arrogante UEFA. Infantino wist die geografische achterstand te compenseren door met beloftes te strooien over meer geld voor elke FIFA-lid en meer deelnemers voor toekomstige WK’s.

Infantino bedankte in zijn overwinningsspeech alle aanwezigen uitvoerig:

“Ik heb de afgelopen maanden fantastische mensen ontmoet die van voetbal houden. Ze verdienen een FIFA waar iedereen trots op is. We hebben treurige tijden achter de rug, maar die tijden zijn voorbij. We gaan het voetbal weer centraal stellen.”

KNVB is blij

De KNVB, die zich van tevoren al had uitgesproken voor de kandidatuur van Infantino, toonde zich verheugd met de uitkomst van de verkiezing. KNVB-directeur Bert van Oostveen noemde het “een zege voor het voetbal”:

“We moeten als Europa zeker niet arrogant gaan worden, want de scepsis richting de UEFA is groot. Ik ben blij dat het congres heeft gekozen voor een voorzitter die niet bij voorbaat al discussie meebrengt over zijn eigen persoon.”

Van Oostveen doelde daarmee op sjeik Salman, over wiens rol bij de vervolging van sporters na demonstraties in Bahrein in 2011 door mensenrechtenorganisaties de afgelopen weken veel kritiek is geuit. Ook KNVB-voorzitter Michael van Praag was blij met Infantino:

“Hij is een keiharde werker, die vijf maanden geleden nog geheel niet de ambitie had om mee te doen aan de FIFA-verkiezingen. Het is geen man die in zich Mercedessen wil laten rondrijden.”

Bijkomend voordeel voor Van Praag is dat Infantino zich nu niet meer kandidaat zal stellen voor het voorzitterschap van de UEFA, dat mogelijk beschikbaar komt als het huidige kopstuk Michel Platini wordt geschorst. Van Praag ziet daardoor al één concurrent afvallen, nog voordat de strijd begonnen is. Van Praag wilde echter nog niet op de zaken vooruit lopen:

“Dat komt pas als Platini’s beroepsmogelijkheden uitgeput zijn. Maar als hij bij het CAS niet in het gelijk gesteld wordt, is het afgelopen. Dat hoeft geen maanden te duren. De UEFA gaat niet wachten op een eventueel juridisch gevecht voor de reguliere rechtbank. Deze situatie kan niet voor altijd duren.”

Hervormingspakket

Tijdens het speciale congres werd ook een hervormingspakket aangenomen door de FIFA-leden. Die nieuwe regels hebben direct betrekking op Infantino; hij mag nog maar maximaal 12 jaar voorzitter zijn. Daarnaast komt er een scheiding tussen de “politieke” en uitvoerende taken en moet het bestuur van de bond transparanter en diverser worden. Zo wil de FIFA dat er meer vrouwen komen in de top van de organisatie.