Minister Asscher wil salafistische organisaties alleen verbieden als ze de wet overtreden

Foto David van Dam

Het kabinet gaat salafistische organisaties niet verbieden. Wel worden ze in kaart gebracht, om onwettig en onwenselijk gedrag te voorkomen. Dat schrijft minister Lodewijk Asscher (Integratie, PvdA) donderdag in een brief aan de Kamer. Die had Asscher gevraagd om actie te ondernemen tegen de orthodoxe stroming binnen de islam. Een algeheel verbod zou in strijd zijn met de individuele vrijheid van mensen om te geloven wat ze willen. En dat is de basis van onze rechtsstaat, zo laat de minister weten. Maar als de organisaties de wet overtreden, kunnen ze wel verboden worden. Gemeenten en scholen moeten volgens Asscher steun krijgen bij de aanpak van grensoverschrijdend gedrag door salafistische organisaties. (NRC)