Excelsior wint thuis met 2-0 van NEC

Excelsior speler Tom van Weert scoort de 1-0 en viert dit met zijn teamgenoten
Excelsior speler Tom van Weert scoort de 1-0 en viert dit met zijn teamgenoten ANP

Excelsior heeft vrijdag voor het eerst in dertien wedstrijden weer eens gewonnen in de eredivisie. De Rotterdammers hadden aan een knappe thuisoverwinning op NEC (2-0) voldoende voor de eerste driepunter sinds 7 november.

NEC zou bij een zege op de vierde plek zijn gekomen, maar de gepromoveerde ploeg had het moeilijk in Kralingen. De club heeft sowieso een hectische week achter de rug, waarin onenigheid tussen trainer Ernest Faber en algemeen directeur Bart van Ingen de boventoon voerde.

Het conflict liep zelfs zo ver op, dat Faber op een vertrek leek aan te sturen. Hij sprak al met FC Groningen om daar de opvolger van Erwin van de Looi te worden. Tijdens een Nijmeegs spoedberaad zijn Faber en Van Ingen echter weer tot elkaar gekomen, waardoor een vertrek ineens minder zeker lijkt.

Opstelling

Ondanks alle onrust bleek Faber de nodige tijd te hebben gehad om een tactische vondst uit te dokteren. Hij besloot zijn voorhoede flink door elkaar te husselen, waardoor flankspeler Anthony Limbombe in de spits stond en clubtopscorer Christian Santos in zijn rug werd opgesteld. Met name Santos leek echter niet gelukkig op die positie. De Venezolaan verspeelde na een klein kwartier de bal, waardoor Tom van Weert vrij doorgang naar het doel van NEC kreeg. De spits haalde uit en zag zijn schot via het been van verdediger Wojciech Golla in het doel zeilen: 1-0.

NEC, waar Santos en Limbombe na rust weer op hun vertrouwde posities terugkeerden, hoopte die achterstand snel teniet te doen, maar stuitte geregeld op de stevige defensie van de Kralingers. Die waren in de tegenstoot zelfs vaker dicht bij een treffer. Dat doelpunt viel tien minuten voor tijd en opnieuw was Van Weert de maker.

Door de zege doet de equipe van trainer Fons Groenendijk een uitstekende zaak. Excelsior blijft weliswaar zestiende, maar heeft nu evenveel punten als nummer vijftien Willem II. NEC is achtste. (ANP)