Drie doden, veertien gewonden bij schietpartij Kansas

Vijf slachtoffers verkeren in kritieke toestand. De schutter opende het vuur op zijn collega’s bij een grasmaaierfabriek.

Politieauto's bij de grasmaaierfabriek.
Politieauto's bij de grasmaaierfabriek. Foto KWCH-TV / AP

Bij een schietpartij in de Amerikaanse staat Kansas zijn drie mensen gedood en veertien mensen gewond geraakt. Zeker vijf van hen verkeren in kritieke toestand, meldt persbureau Reuters. De man koos zijn slachtoffers vermoedelijk willekeurig, maar richtte zich onder meer op zijn collega’s bij de grasmaaierfabriek. Hij werd uiteindelijk doodgeschoten door de politie.

Bronnen bij de meldkamer van de politie hebben aan persbureau Reuters gemeld dat de verdachte een 38-jarige man is. De sheriff van Harvey County, waar de aanval plaatsvond, kon zijn identiteit en eventuele verdere details niet bekendmaken. Wel benadrukte hij dat het niet ging om terroristische aanslag:

“Er zijn wat zaken die deze persoon tot zijn daad hebben aangezet.”

Bij de aanval gebruikte de man een aanvalsgeweer en een pistool. Zijn eerste slachtoffer maakte hij in de plaats Newton, waar hij een man neerschoot en zijn voertuig stal. Vervolgens reed hij naar een nabijgelegen kruispunt, schoot daar een tweede slachtoffer in het been en stal ook zijn of haar auto. Uiteindelijk reed hij door naar de fabriek waar hij werkte, waar hij zowel op de parkeerplaats als binnen het vuur opende op medewerkers van het bedrijf.

Twitter avatar KWCHWill Will Kunkel An incredibly emotional moment of a husband and wife reuniting after the shooting LIVE on air. #kwch12 #Hesston https://t.co/4qvwDKhAQn

De eerste agent die ter plaatse kwam, schoot de verdachte dood. “Hoewel hij onder vuur genomen werd, ging hij het gebouw in en redde daar meerdere levens. Een held, wat mij betreft”, aldus de sheriff. Tussen het moment dat de schutter zijn eerste slachtoffer maakte en het moment dat hij door de politie werd doodgeschoten, zat 26 minuten.