Moskeeën in meerdere steden ontvangen anonieme dreigbrief met hakenkruis

De Essalammoskee in Rotterdam en de As Soennah-moskee in Den Haag hebben een dreigbrief ontvangen waarop een hakenkruis is afgebeeld. Ook Utrecht, Nijmegen en Leiden kregen de brief, meldde persbureau ANP donderdag. Op de brief staat verder de tekst: „Binnenkort hoog bezoek!! Varkens.” En: „Islam is valse en duivelse religie.”

De Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN) veroordeelt de dreigbrieven en vraagt moskeeën om alertheid. Verschillende moskeeën hebben aangifte gedaan, meldt de RMMN. „Wij hopen dat de politie de daders van dit soort ernstige dreigementen opspoort en vervolgt.”

Ook roept de raad de politiek op meer aandacht te besteden aan de beveiliging van moskeeën. „Het zou goed zijn als moskeebesturen zich gesteund en beschermd voelen in hun grondrechten door de overheid.”

Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch (PvdA) plaatste een foto van de brief op Twitter en heeft Kamervragen gesteld over de zaak.

„Verschrikkelijk, zoals de moskeeën vannacht zijn bedreigd, van Leiden tot Nijmegen. Hoop dat politie daders opspoort”, aldus Marcouch in zijn reactie. Ook minister Lodewijk Asscher veroordeelde de brieven: „Afschuwelijke dreigbrieven met hakenkruis aan moskeeën. Daders oppakken en vervolgen. Geen ruimte voor onverdraagzaamheid.” (NRC)