Doden bij aanval Al-Shabaab op hotel Somalië

In februari 2015 pleegde Al-Shabaab ook al een aanval op het SYL-hotel dat geliefd is bij diplomaten.

Archieffoto van strijders van Al-Shabaab.
Archieffoto van strijders van Al-Shabaab. Foto Farah Abdi Warsameh / AP

Militanten van de extremistisch-islamitische beweging Al-Shabaab hebben vrijdag een hotel in Somalië aangevallen. Daarbij zijn zeker twaalf burgers om het leven gekomen. Vijf leden van de terreurgroep zijn door de politie gedood, zo meldt persbureau AFP.

Militanten van de terreurgroep brachten voor de ingang van het SYL-hotel, dat in de buurt staat van het presidentieel paleis in de Somalische hoofdstad Mogadishu, een autobom tot ontploffing. Na een vuurgevecht met de bewakers van het hotel, dat erg geliefd is bij diplomaten en zakenlieden, drongen de leden van Al-Shabaab naar binnen. Of de aanvallers in het SYL-hotel mensen in gijzeling hebben genomen, is nog onduidelijk.

Het is niet de eerste keer dat Al-Shabaab een aanval pleegt op het hotel. In februari 2015 drongen militanten van de terreurbeweging al schietend het hotel binnen. Bij die aanval kwamen vijf mensen om het leven.

Tactiek

Kort na de aanslag eiste een woordvoerder van Al-Shabaab de aanval op via Instagram. De dag en het tijdstip voor de aanval zijn niet voor niets gekozen door de terreurgroep. Met de start van het weekeinde in Somalië zitten de hotels en restaurants in het land vaak vol.

Al-Shabaab is momenteel bezig aan een opmars in de regio. De terreurgroep werd in 2011 verdreven uit de hoofdstad Mogadishu, maar is volop aanwezig in Zuid-Somalië.

Vorige maand doodde Al-Shabaab naar eigen zeggen nog honderd Keniaanse militairen van de Afrikaanse Unie nabij El-Ade, een Somalisch dorp honderd kilometer van de Keniaanse grens. Het Keniaanse leger deed zelf geen uitspraken over het aantal doden.