Deel TSN-personeel houdt baan

Buurtzorg en andere zorgaanbieders nemen zeker 3.350 huishoudelijke hulpen over van het noodlijdende TSN.

Thuiszorgmedewerkers houden een doemonstratie voor de overname van thuiszorgorganisatie TSN door Buurtzorg.
Thuiszorgmedewerkers houden een doemonstratie voor de overname van thuiszorgorganisatie TSN door Buurtzorg. Foto Vincent Jannink / ANP

De ontmanteling van TSN, bezig sinds het thuiszorgbedrijf op 27 november uitstel van betaling aanvroeg, nadert zijn ontknoping. Donderdag maakten de bewindvoerders bekend dat minstens 3.350 huishoudelijke hulpen worden overgenomen door branchegenoot Buurtzorg of een andere aanbieder, met behoud van arbeidsvoorwaarden.

Bij TSN werken zo’n tienduizend mensen. Het aantal banen dat wel behouden blijft, kan de komende dagen nog oplopen: nog niet alle gemeenten hebben bekendgemaakt of zij ingaan op het aanbod van Buurtzorg of dat zij kiezen voor een andere aanbieder. Onder meer de gemeente Den Haag moet de komende dagen nog een besluit nemen.

Buurtzorg had aan 137 van de tweehonderd gemeentes met een contract met TSN een aanbod gedaan om de diensten over te nemen. Dat zou er volgens de bewindvoerders voor gezorgd kunnen hebben dat ongeveer 6.700 werknemers hun baan konden behouden. Ondanks de voorkeur van vakbond FNV en veel TSN-werknemers voor het met kleine zorgteams werkende Buurtzorg, hebben veel gemeenten het aanbod afgewezen.

Het grootste probleem was dat Buurtzorg eenmalige steun wilde hebben van in totaal 6 miljoen euro. Veel gemeenten waren bang dat dit illegale staatssteun zou zijn en dat zij daarom hetzelfde bedrag zouden moeten geven aan andere aanbieders. Onder meer de grote gemeenten Utrecht en Apeldoorn kozen daarom voor een andere aanbieder. Ook problematisch: in veel gemeenten is vastgelegd dat andere concurrerende aanbieders voorrang hebben als een nieuw contract wordt aanbesteed.

Het gevolg is voor veel werknemers dat zij opnieuw moeten solliciteren bij een ander bedrijf, met de kans om niet aangenomen te worden. „Oude werknemers zoals ik, die in een hoge loonschaal zitten, kunnen het schudden”, zegt Anja Nijenhuis (56). Zij werkt voor TSN in de gemeente Winterswijk, die het aanbod van Buurtzorg heeft afgeslagen. In Winterswijk zal, net als in veel andere gemeenten, een deel van de TSN-medewerkers worden overgenomen door de zorgaanbieders die al actief waren in de gemeente. „Wij zijn bang dat ze alleen de jonge, goedkope mensen aannemen”, zegt Nijenhuis.

Daar komt nog bij dat in veel gemeenten die een andere aanbieder kozen nog weinig duidelijk is over de arbeidsvoorwaarden. Oss belooft dat de werknemers dezelfde arbeidsvoorwaarden krijgen, Winterswijk zegt dat de nieuwe aanbieders conform de cao zullen betalen. Zwolle heeft het over ‘salaris passend bij de werkzaamheden’. Maar dat betekent niet automatisch dat de TSN-werknemers hun huidige arbeidsvoorwaarden behouden.